Film

Skribent

Oskar Möller

19 juni 2023 | 09:30

Stan Lee sågas längs med fotknölarna av Jack Kirbys son: "Liten kunskap och stort ego"

Det är ord och inga visor som skräds om Disney+  nya hyllningsdokumenär om Stan Lee. Neal Kirby som är son till en av Marvels mest framstående serietecknare Jak Kirby anser nämligen att den förminskar hans fars roll samtidigt som den blåser upp Stan Lees bidrag till Marvel.
Det är ingen hemlighet att Disney har köpt rättigheterna till Marvel. Det är därför knappast en överraskning att de i dagarna börjat streama dokumentären "Stan Lee" som haft en premiär på Tribeca Film Festival. Serielegandaren är för många synonym med Marvel och har bland annat varit med om att skapa storheter som Spindelmannen, Hulken, Iron Man och Thor.  Stan Lee var även känd för att göra cameos i flera av Marvels filmer. Han dog 2018 vid en ålder av 95 år.
 
Många fans har prisat David Gelbs film för hans porträtt av en man som många ser som synonym med Marvel och serietidningar i stort.  Men andra röster är mer kritiska mot filmen och menar att storyn i filmen saknar nyanser. Till det senare lägret hör definitivt Neal Kirby - son till Jack Kirby som var en annan framstående Marvellegendar. Via av sin dotters Jillian Kirbys Twitter konto släppte han ett långt officiellt utlåtande om filmen där han går igenom filmens alla (påstådda) oegentligheter och faktafel.
 
Bland de mer märkbara påståendena från Kirby är att Stan Lee tog åt sig all ära av att ha skapat Fantastiska Fyran - något som han på sin höjd var delaktig i.  
– Stan hade lyckan att ha företagets megafon och tillgång till medierna. Han använde dem till sin fördel för att bygga myten om sig själv som den stora skaparen av Marvels mest kända figurer. Han gjorde sig själv till Marvels röst, sammanfattar Indiewire Kirbys tweet.
 
 
En tydlig diss mot Marvelmannen (och frekvente filmcameon) Lee men det stannade inte där. Neal Kirby fortsatte med att såga Stan Lees intelligens i sin tweet.

– Det bör noteras och bli allmänt känt att Stan Lee hade en begränsad kunskap inom historia, mytologi eller vetenskap, skrev han. Min fars kunskap inom dessa områden var däremot ganska förträffligt, kan många intyga. 
 
Och som kom den slutgiltiga drapan när Kirby citerade Einstein (!): "Ju mer kunskap desto mindre ego. Ju mindre kunskap desto större ego". Ouch.
 
 
 
Vad tycker ni om Neil Kirbys Tweet? Är Stan Lee överskattad eller inte? 
| 19 juni 2023 09:30 |