SPEL

Skribent

David Grundström

13 augusti 2017 | 09:00

"Splatoon 2" gör Nintendo Switch till ett måste-ha

MovieZines spelskribent David Grundström har spelat en hel del "Splatoon 2" på sista tiden. Ett spel som verkligen lyfter Nintendo Switch.
Bland det första jag skrev om på Moviezine var en artikel om Nintendo Switch. Det var precis efter konsolen släpptes, och jag ställde frågan: "Borde du köpa en Nintendo Switch?". Redan då var jag såld på konsolen, men ansåg att du som konsument kanske borde vänta till december om du inte ännu bestämt dig.
 
Vid konsolens släpp fanns det också endast ett spel värt att nämna, som också råkar vara årets hittills bästa spel: "The Legend of Zelda: Breath of the Wild". Idag finns "Puyo Puyo Tetris", "Mario Kart 8 Deluxe", "Overcooked" och "Shovel Knight" som jag spenderat många timmar med sammanlagt. På senare tid har jag även spelat en hel del "Splatoon 2", det senast släppta spelet som är utvecklat av Nintendo.
 
 
"Splatoon 2" är ett lagbaserat skjutarspel där du får skapa din egna "inkling", en sorts hybrid av ett människobarn och en bläckfisk. Med ett stort arsenal av olika sorters vapen kan skjuta bläck över spelets olika banor - så länge det finns bläck i ditt lags färg kan du med ett knapptryck förvandla dig till en bläckfisk och snabbt simma runt på marken samt upp för väggar. 
 
Spelet har ett enspelarläge som bäst används som ett sätt att lära dig spelets grunder, den verkliga charmen - och utmaningen - finns i onlineläget. Två lag om fyra spelare tävlar om att täcka banan i sitt lags färg, efter några minuter är matchen över och laget med mest yta målad vinner. Olika sorters vapen har olika funktioner, vissa är bättre på att täcka mycket yta i färg och andra är bättre på att "splatta" (läs: döda) dina motståndare så de inte hinner måla särskilt mycket själva.
 
Just detta läge heter "Turf War", men det bör nämnas att även fler spellägen existerar i de rankade matcher du kan låsa upp när du spelat ett tag.
 
Large ba2facd6baa78f4e30e67101acac9fa8 1
 
Varje vecka är det nya kartor som är i rotation vilket innebär att det alltid känns som någonting nytt tillförs till spelet. Dessutom är det då och då speciella event där alla spelare får välja specifika lag att tävla för, dessa event kallas "Splatfest". I det senaste fick en välja vilket mattillbehör som är bäst: majonäs eller ketchup, och sedan tävla mot varandra för att visa en gång för alla vad som egentligen är det dominanta tillbehöret.
 
Spelet är färgglatt, fyllt av attityd och framförallt väldigt roligt. Tidigare spel på Nintendo Switch, med undantag för "Mario Kart 8 Deluxe", har inte haft särskilt starka onlinemöjligheter. När till exempel "Breath of the Wild" är avklarat och utforskat finns det inte jättemånga orsaker att återvända till spelet, i alla fall på ett tag.
 
Med "Splatoon 2" har du som spelare en anledning att plocka upp konsolen minst en gång varje vecka. Anledningarna att skaffa en Nintendo Switch ökar för varje månad som går, och det är inte allt för långt kvar till oktober när "Super Mario Odyssey" kommer - och då är det verkligen dags.
 
"Splatoon 2" finns ute nu på Nintendo Switch.
| 13 augusti 2017 09:00 |