Skribent

David Grundström

5 mars 2017 | 12:00

Borde du köpa en Nintendo Switch?

Möjlighet att spela vart som helst och ett fantastiskt nytt Zelda - är det anledning nog att köpa Nintendos nya konsol redan nu?
Efter mitt första dygn med Nintendos nya konsol Switch är jag utmattad. Jag har knappt sovit, glömt bort att äta och istället suttit mer eller mindre dedikerat vid maskinen. Detta beror nästan helt och hållet på The Legend of Zelda: Breath of the Wild som släpptes tillsammans med maskinen. En sådan här spelglädje har jag inte upplevt på flera år, där tid försvinner helt och hållet och jag inte hinner bli uttråkad eller känner att en paus är på sin plats. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Nintendo Switch var, för mig, ett självklart köp på lanseringsdagen. TV-spel är trots allt mitt främsta intresse, och The Legend of Zelda är spelserien som först fick mig att inse hur mäktiga spel kan vara. De må inte finnas många fler spel jag är nyfiken på så här vid lanseringen, men när jag blivit mätt på Zelda har jag fortfarande kvar en Playstation 4, en Xbox One och en PC att spela på. Så hur motiverat är ett köp av Switch redan idag för dig som kanske inte har andra spelkonsoler i hemmet i dagsläget, men ändå är nyfiken?

Kort sagt: ganska svagt. Jag spenderade närmare 5000kr för själva konsolen, spelet The Legend of Zelda: Breath of the Wild samt en väska att kunna bära med sig maskinen i. En av Switchs stora särdrag är som kanske bekant att du lika väl kan spela på den bärbart som inkopplad till din TV. Allt som allt fungerar det väldigt bra att spela portabelt i lokaltrafiken såväl som hemma i soffan. Övergången sker på ett kick, och de få nackdelar jag stött på är främst när en spelar bärbart. Det kan vara svårt att se vad som händer på den lilla skärmen om det är klar sol eller en stark lampa som reflekteras i den. Dessutom är det, i alla fall i Zelda, ganska dålig batteritid när konsolen inte är inkopplad



Nintendo Switch imponerar än så länge väldigt mycket på mig. Men det rätta köptillfället för vem som helst är nog inte riktigt här ännu. Mot slutet av året väntas den italienska rörmokaren vara tillbaka i Super Mario Odyssey, och totalt kommer det under 2017 släppas 64 stycken indie-titlar. Två av dessa är dessutom svenskutvecklade! Äventyrsspelet Flipping Death där du får vikariera som döden i en liten stad som heter Flatwood Peaks. Samt Steamworld Dig 2, ett plattformsspel där du äventyrar i en gruva på jakt efter en borttappad vän.

Så borde du köpa en Nintendo Switch? Jag tycker verkligen det, men inte riktigt ännu. Om jag spanar i min spåkula så är Nintendos nya konsol den perfekta julklappen, då troligtvis även till ett billigare pris.
| 5 mars 2017 12:00 |