Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 oktober 2015 | 08:05

"Spionernas bro" är en ny Oscarskandidat från Spielberg

"En av Steven Spielbergs bästa filmer" eller "ofattbart tråkig"?
Steven Spielbergs kalla-kriget-drama ”Spionernas bro” premiärvisades i helgen på New York Film Festival. Här spelar Tom Hanks en amerikansk advokat som ska förhandla om en tillfångatagen pilots öde.

Samtidigt i söndags drog den efterlängtade filmen även fullt hus under en specialvisning i Hollywood. Många var nyfikna på att se om Spielberg och Hanks har ännu en Oscarskandidat. Blir ”Spionernas bro” nominerad till Bästa film, så är det tionde gången för Steven Spielberg. Ett Oscarsrekord.

Så vad säger kritikerna om mästarnas möte? Mestadels hyllningar till en välgjord dramathriller, även om ett par blev uttråkade av den pompösa filmen.

The Guardian delar ut 5 stjärnor:

”Hanks ger en väldigt tillfredsställande prestation, han hittar rätta balansen mellan listig, alldaglig och teatralisk. Som Jimmy Stewart i ”Mr Smith Goes to Washington” (…) Den subtila, magnifikt regisserade ”jaktscenen” på tåget i början är särskilt bra.”

”Spännande, fängslande och mästerligt. Definitivt en av Spielbergs bästa filmer, med ännu en solid prestation från Tom Hanks”, skriver Deadlines Pete Hammond.

Hollywood Reporter hyllar gamla proffs som vet vad de gör:

”En felfritt iscensatt återberättelse av ett ögonblick i historien (…) Spielbergs och Hanks fjärde samarbete ser ut att bli en biosuccé i höst.”

Som flera andra har Variety uppmärksammat Mark Rylance i rollen som rysk spion:

”Publiken vet vad de kan vänta sig av Hanks, men det är Rylance som är den verkliga överraskningen. En fantastisk teaterskådis med relativt kort film-CV (…) Här dyker han upp totalt förvandlad.” 

Comingsoon varnar för ett långsamt tempo:

”Det tar ett tag innan snigelfarten visar sig vara värd besväret. Till slut bevisar Spielberg att han fortfarande är den bäste när det kommer till historiska draman.”

CraveOnline genomskådar Spielbergs senaste patriotiska historielektion:

”Det skulle vara en storslagen film, om den inte var så medveten om sin storslagenhet.”

”Filmen hamnar någonstans mittemellan att vara en gripande publikfriare som ”Argo”, och förvånansvärt sliskig och tråkig. Slutscenerna med Hanks omänskligt helgonlike Donovan ska ge kalla kårar men lär istället framkalla skratt”, skriver Mashable.


"Spionernas bro" får svensk biopremiär 27 november.
| 5 oktober 2015 08:05 |