Film

Skribent

Alexander Svensson

7 oktober 2023 | 17:30

Spike Lee har sett "Oppenheimer" och har åsikter: "Ingen kritik men..."

Spike Lee har sett “Oppenheimer”, och önskar att filmen hade visat lite mer av det lidandet som atombomberna orsakade för det japanska folket.
Mästerregissören Spike Lee har sett (och gillar) Christopher Nolans explosiva dunderhit “Oppenheimer”, men har enligt en intervju med Washington Post som bland andra Variety rapporterat om, en kommentar: det japanska folket borde fått lite mer fokus.
 
- Det är ingen kritik. Det är en kommentar. Om “Oppenheimer” är tre timmar lång så hade gärna sett att man lade till ett par minuter om vad som hände med det japanska folket. Människor blev vaporiserade. Många år senare är folk radioaktiva.

Lee påpekar också att Nolan absolut hade haft möjlighet att ta med det japanska lidandet:
 
- Det är inte som att han var maktlös. Han säger till filmbolagen vad de ska göra.
 
Till Nolans försvar kan sägas att “Oppenheimer” väldigt tydligt är grundad i vad Oppenheimer själv såg och upplevde, och att det därför varit svårt att få med ett större fokus på konsekvenserna för Japan, då Oppenheimer själv inte var på plats för att uppleva dem.
 
Trots sin kommentar så är Lee tydlig med att han gillar “Oppenheimer” och har stor beundran för Christopher Nolan, till den grad att han tydligen visar Nolans andra andra världskrigsdrama “Dunkirk” för sina filmstudenter. Han menar också att Nolan säkerligen skulle kunna ge vettig respons på Lees egna filmer.
 
- Jag tror att Nolan skulle kunna säga saker han skulle ändra med “Do the Right Thing” och “Malcolm X”.
| 7 oktober 2023 17:30 |