TORONTO 2022

Skribent

Alexander Kardelo

18 september 2022 | 17:45

Spielbergs ”The Fabelmans” vinner publikens pris i Toronto

Även Sarah Polleys ”Women Talking” och Rian Johnsons ”Glass Onion” föll festivalbesökarna i smaken.
När Toronto Film Festival låter publiken kora de bästa filmerna från årets upplaga, är det Steven Spielberg som kammar hem den åtråvärda utmärkelsen.
 
TIFF 2022 People’s Choice Award går till "The Fabelmans", hans semi-självbiografiska drama med stark inspiration från Spielbergs egna uppväxt. I filmen möter vi en ung pojke som får sin första filmkamera och utvecklar en passion och en kreativ ådra som hjälper honom att tackla familjeproblem, och tar honom hela vägen till Hollywood. Läs MovieZines recension här...
 

Oscarsgalan nästa?

 
Toronto-festivalen har ingen jury som delar ut priser, utan det är publikens pris som är det främsta. Men en TIFF-vinst är också viktig av en annan anledning - det brukar bli en stark indikation på kommande framgångar på Oscarsgalan.
 
Slump eller ej, de senaste årens vinnare "Belfast", "Nomadland", "Jojo Rabbit" och "Green Book" har alla sedan blivit nominerade till Bästa film. Vi spår inget annat än stora Oscars-framgångar även för Steven Spielbergs nostalgiskt skimrande memoarer.
 
Sarah Polley med sina kvinnor på röda mattan.
 

Fler publikfavoriter på TIFF 2022

 
På andra plats kom Sarah Polleys starka och vrålsnygga drama "Women Talking", baserat på boken "Kvinnor som pratar". Här samlas en stark kvinnlig ensemble (bland andra Claire Foy, Jessie Buckley, Rooney Mara och Frances McDormand) för att diskutera ett allvarligt problem som drabbat deras religiösa koloni. Läs min Toronto-recension här...
 
På tredje plats sätter publiken deckarkomedin "Glass Onion", Rian Johnsons uppföljare till "Knives Out". Daniel Craig är tillbaks i rollen som mästerdetektiven Benoit Blanc som får lösa ett mord under ett mordparty. Läs recensionen här...
 
Publikens pris för Bästa dokumentär går till "Black Ice" av Hubert Davis, en film om rasism inom den kanadensiska hockeyvärlden.
 
Som bästa film inom Midnight Madness-sektionen korades biografin "Weird: The Al Yankovic Story", där Daniel Radcliffe åtar sig rollen som den kände komikern och musikern.
| 18 september 2022 17:45 |