Glass Onion: A Knives Out Mystery 2022

Glass Onion: A Knives Out Mystery poster

Synopsis

Uppföljaren till thrillerkomedin "Knives Out" tar med Benoit Blanc till Grekland där ett nytt mordmysterium väntar.
Ditt betyg
3.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

13 september 2022 | 06:30

Inte lika vass som originalet

RECENSION. Uppföljaren till ”Knives Out” känns som en blekare kopia. Intrigen är rörig och ensemblen mindre imponerande än sist. Men en vass humor och roande rikemansupptåg gör även Benoit Blancs andra filmäventyr sevärt.
”Glass Onion” är den fristående fortsättningen på sköna deckarkomedin ”Knives Out” från 2019. Daniel Craig och hans säregna söderndialekt är tillbaka, nu för att lösa mordgåtor och dricka cocktails på en exotisk grekisk ö. I sällskap av snorrika och självupptagna svin får mästerdetektiven Benoit Blanc återigen sätta hjärncellerna på prov när en mordlek slutar med ett äkta mord.
 
Fem personer får en mystisk inbjudan från techmiljardären Miles. Han vill samla sina gamla vänner och fira kommande framgångar. Miles (Edward Norton) bor på en egen grekisk ö i en lyxkåk som skulle göra Bondskurkar gröna av avund, och är så tät och arrogant att han har Mona Lisa hängandes i vardagsrummet (”det var pandemi och Frankrike behövde pengarna”).
 
Hans bortskämda vänner är inte direkt en sämre skara. Här ser vi bland andra Dave Bautista som biffig influencer och Kathryn Hahn som tuff politiker. Klart roligast är Kate Hudsons Birdie, en frispråkig ex-modell, ständigt på gränsen att bli cancellerad. På plats finns också Janelle Monáe som dyker upp med en hemlig agenda. Och så Blanc förstås, som inte känner någon men fick samma kryptiska brev som alla andra: ”välkomna att lösa mordet på mig”.
 
När jag såg ”Knives Out” på Toronto Film Festival för tre år sen hyllade jag en "djävulskt underhållande homage till whodunnit-genren". Nu är regissören Rian Johnson och hans stjärna Daniel Craig tillbaka på festivalen med en uppföljare i samma stuk - Netflix har fått ”Knives Out”-dille och lär ha ut flera hundra miljoner dollar för två nya filmer. Homagen håller sakta på att förvandlas till en helt egen franchise.
 
Johnson förstår vad som gjorde originalet så lyckat: en karismatisk mästerdetektiv, en eklektisk skara misstänkta och en enda spelplats - spelet Cluedo möter Agatha Christies mysterier i modern och humoristisk tappning. Samma framgångsrecept används också här, plus en (relativt) namnkunnig rollista. Det ensemblen saknar i riktigt stora affischnamn (ingen på riktig Chris Evans-nivå här inte) tar man igen med en och annan oannonserad cameo.
 
Ändå blir det inte lika lyckat andra gången. Kanske var det Netflix pengasäck och höga förväntningar som stressade fram projektet. Kanske satte pandemin sina hinder och begränsningar. Men intrigen lyckas aldrig fånga mitt intresse, och vid för många flashbacks dribblar den även bort min uppmärksamhet. Här finns flera sidokaraktärer som inte tillför något, vilket får mig att undra hur mycket som egentligen har klippts bort och klippts om. För rörigt är det. Iallafall om man själv vill försöka hänga med i svängarna och lösa mysteriet innan Benoit genren trogen presenterar facit.
 
Men tråkigt behöver man iallafall inte ha, i sällskap av den här något excentriske Poirot-klonen som Daniel Craig spelar med en härlig inlevelse. Skådisarna verkar överlag njuta av Rian Johnsons twistfyllda manus, välskrivna dialog och bitska kommentarer. (Då förlåter man även några covidskämt som redan nu känns daterade.) För "Knives Out 3" hoppas jag dock på mer spänning och en smartare story. Ska man göra whodunnit så ska ändå vissa ingredienser tas på allvar.

"Glass Onion: A Knives Out Mystery" släpps på Netflix 23 december.
| 13 september 2022 06:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Glass Onion: A Knives Out Mystery
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu