Skribent

Mats Karlsson

13 juni 2013 | 17:01

Spielberg förutspår chockhöjning av biljettpriset

Hollywoodregissören tror att en implosion i filmbranschen är oundviklig.

Steven Spielberg har varit med i några år och vet hur filmbranschen har förändrats genom åren. Han ser dock dessvärre ingen ljus framtid för filmindustrin. Vid invigningen av en ny filmskola igår förutspådde han och George Lucas att ett halvt dussin med 250 miljoner-filmer kommer att floppa, vilket kommer förändra filmbranschen för alltid.

Att det kommer en och annan flopp är vi medvetna om, men Spielberg tror att de kommer bli fler än så. Det kommer innebära chockhöjningar av biljettpriset för storfilmerna, medan de smalare behåller sitt nuvarande biljettpris.

- Du kommer att få betala 25 dollar för nästa "Iron Man" och 7 dollar för att se "Lincoln", säger Spielberg.

Idag ligger priset för en biobiljett i USA mellan 8 och 12 dollar, drygt 50-75 kronor.

Anledningen, menar Spielberg, är att utbudet blir allt mer mainstream och man vågar inte satsa på spännande idéer från unga filmskapare. Spielberg tror att flopparna kommer att öka, och att biopubliken får betala priset - med en höjning av biljettpriset.

- Det är en stor fara och det kommer att bli en implosion eller en härdsmälta. 3, 4 eller till och med ett halvt dussin riktigt stora filmer kommer att floppa och det kommer förändra allt, säger Spielberg.

Men det har blivit svårare till och med för gamla rävar att få upp sina filmer på biograferna, som George Lucas berättar:

- Vi fick knappt upp "Lincoln" och "Red Tails" på biograferna. Då snackar vi ändå om namn som Steven Spielberg och George Lucas, som har problem att få upp filmerna på bio.

Spielberg lägger till att han var tvungen att vara delägare i studion för att kunna få upp "Lincoln" på biograferna, skriver Hollywood Reporter.

- Det var så nära att den hamnade på TV, så nära. Fråga HBO.

Kan du tänka dig att betala ännu mer för storfilmerna på bio? Är det en rättvis lösning att smalare filmer får kosta mindre? Håller du med Spielberg om att biofilmerna blir allt mer lika? Kommentera nedan.

| 13 juni 2013 17:01 |