Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 januari 2023 | 12:55

Spielberg om Batman: "Borde ha fått en Oscarsnominering"

"The Dark Knight" snuvades på en nominering för Bästa film. Klara besked från Steven Spielberg som tycker Oscarsgalan ska omfamna blockbusters.
Ofta känns det som att regissörer av det gamla gardet fnyser åt moderna blockbusters - se bara på Scorsese som gärna berättar vad han tycker om superhjältegenren.
 
Men Steven Spielberg tar nu självaste Batman till sitt försvar. "Jurassic Park"-regissören anser att "The Dark Knight" var så bra att den hade förtjänar en Oscarsnominering för Bästa film år 2009.
 
Det var först året därpå, på 2010 års Oscarsgala, som man utökade Bästa film-fältet från 5 till uppemot 10 nomineringar. Ett beslut som släpper fram emot publikfriande blockbusters - just nu finns "Top Gun: Maverick" och "Avatar: The Way of Water" bland årets Oscarsnominerade filmer.
 
- Det känns riktigt uppmuntrande, säger Spielberg. Det kom för sent för filmen som borde ha nominerats för flera år sen, Christopher Nolans "The Dark Knight". Den filmen hade definitivt fått en Bästa film-nominering idag. Så att vi har dessa två blockbusters representerade på topp 10-listan är verkligen värt att fira.
 
 

Dramafilmerna får sin revansch på bio - men när?

 
Firar gör han nog också att "The Fabelmans" knep 7 nomineringar inför årets Oscarsgala. Spielbergs personliga coming-of-age-drama är en av favoriterna till flera stora priser. Men likt många andra dramafilmer för en vuxen publik har "The Fabelmans" haft svårt att locka biopublik. Även det berörs i intervjun med Deadline:
 
- Jag tror det kommer vända. Men det vänder långsamt, speciellt för dramafilmer, tycker Spielberg.
 
- Jag tror att pandemin fick publiken, både äldre och yngre, att stanna hemma och se på sina skärmar istället. Men vi har ett socialt behov av att komma ut i världen. Det är inget pandemin kan stoppa. Jag kan bli frustrerad, men så småningom får vi se mer dramafilmer göra hyfsat ifrån sig på bio.
 
För Spielberg-fans kan det vara kul att veta vad han har för sig framöver. Det har snackats om en Bullitt-film med Bradley Cooper, men regissören gör det klart att "allt är en process, och jag har inte spikat min nästa film än".
| 25 januari 2023 12:55 |