Film

Skribent

MovieZine

16 augusti 2023 | 12:00

2,5 miljoner har sett ny ”Spider-Man”-film - gjord av ett 18-årigt fan

“Spider-Man: Lotus” är en ambitiös fanfilm vars trailer hyllades av självaste Jon Watts. Men nu när den släppts har den fått uppmärksamhet av helt andra orsaker: en rörig produktion, och rasistiska uttalanden från såväl regissör som skådespelare.
“Spider-Man: Lotus” handlar om Peter Parker (Warden Wayne), som efter flickvännen Gwen Stacys död drabbas av både sorg och skuldkänslor. Mötet med en dödssjuk pojke blir en möjlighet för Peter att gå vidare, och bevisa att man inte behöver vara perfekt för att vara en superhjälte.
 
Det är dock inte handlingen som gjort fanfilmen “Spider-Man: Lotus” omtalad, utan ett antal kontroverser rörande filmens skapare och produktion.
 
Det som fått störst fokus är att såväl regissören Gavin J. Konop som huvudrollsinnehavaren Warden Wayne har gjort rasistiska och homofobiska uttalanden. Bägge har bett om ursäkt på sociala media, men det har inte varit tillräckligt för att stilla kritiken.
 
 
Även filmens relation till tidigare Spider-Man-rullar har blivit föremål för diskussion. Regissören Gavin J. Konop, som enligt Newsweek bara var 18 år under inspelningen av "Lotus", har varit öppen med att han inte är något stort fan av hur Jon Watts Spider-Man-filmer med Tom Holland i huvudrollen har tolkat Peter Parker. Trots det så fick Konop beröm från Watts efter att “Spider-Man: Lotus” släppte sin första trailer 2021.
 
Ytterligare ett problem för “Spider-Man: Lotus” är att produktionen tydligen inte ska ha gått som smort. Ett antal VFX-arbetare ska ha lämnat produktionen, åtminstone delvis på grund av Konops och Waynes tidigare kontroverser.
 
“Spider-Man: Lotus” släpptes på Youtube den 12 augusti, och har i nuläget två och en halv miljoner visningar, men också ett samlat betyg på 3.9 på IMDB. 
 
Här kan du se "Spider-Man: Lotus" i sin helhet:
 
 
Alexander Svensson
 
Sett filmen? Vad tyckte du?
| 16 augusti 2023 12:00 |