Spel

Skribent

Anders Eklöf

12 augusti 2020 | 16:00

Partyspelet "Fall Guys: Ultimate Knockout" tar världen med storm

Vi tipsar om den senaste sensationen inom spelvärlden, det galna partyspelet "Fall Guys: Ultimate Knockout".
På kort tid har partyspelet "Fall Guys: Ultimate Knockout" blivit något av en succé med över 2 miljoner sålda exemplar på den digitala spelbutiken Steam och snabbt växande aktivitet på de stora streamingplattformar. 
 

Vad går "Fall Guys" ut på?

 
Spelet går kortfattat ut på att 60 spelare tävlar om att överleva längst i en serie galna minispel som bland annat består av utmanande hinderbanor, förenklade fotbollsmatcher och den klassiska leken svansjakt.
 
I slutet av varje bana är det bara ett visst antal spelare som får fortsätta till nästa, medan de andra åker ut. Till slut är det bara några få som kämpar om kungakronan och den ärorika segern i slutet av en svårare hinderbana. 
 
 

Roliga dräkter och en succé på sociala medier 

 
Efter varje omgång får du en viss mängd erfarenhetspoäng beroende på hur bra du har spelat, som du låser upp nya dräkter och färgkombinationer med till din lilla charmiga spelarfigur. Varje dag förändras utbudet i butiken, så det finns stor möjlighet att uttrycka sig unikt med sin karaktär.
 
Spelet har till och med blivit så populärt att en rad olika andra utvecklare och varumärken som spelserien "Metal Gear Solid" och snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken kommit med förslag på dräkter på sociala medier
 
 

Beroendeframkallade och enklare "battle royale"

 
Spelet är väldigt beroendeframkallande och lockar fram den där "bara en gång till"-känslan hos mig med sitt enkla men geniala koncept, färgglada och charmiga grafik och snabba matcher. Det var längesedan jag fastnade så här mycket för ett onlinespel. 
 
Det finns dock en liten risk att man tröttnar ganska snart, med tanke på att det bara finns ett visst antal banor och att det inte är särskilt varierande i längden. Ett annat minus är att det inte går att spela tillsammans med en kompis i soffan, utan bara över nätet. 
 
Förhoppningsvis lyckas utvecklarna Mediatonic uppdatera spelet med nya banor och lägen i en lagom takt, så att succén håller sig ett bra tag framöver. 
 
6e0fdb656f97c8388880d34e5823f8f0 sc8h0z
 

Några tips för nybörjare

 
Även om spelet är långt ifrån komplicerat och främst handlar om att ta sig framåt och hoppa vid rätt tillfälle finns det några olika knep och taktiker för att lättare ta sig till prispallen. 
 
1. Bry dig inte allt för mycket om de andra spelarna
I några minispel tävlar du i lag eller försöker aktivt motarbeta dina fiender, men när det gäller hinderbanorna har jag märkt att det går allra bäst om jag bara struntar i de andra spelarna och fokuserar på att ta mig framåt. Ibland kan det vara en fördel att iakta de andra för att se vad som fungerar eller inte, men för det mesta är faktiskt ensam stark. 
 
2. Kasta dig framåt
Om du trycker på fyrkant (på PS4) när du hoppar kan du få din karaktär att kasta sig framåt, vilket vid vissa tillfällen kan vara avgörande för ditt resultat. Om du tajmar manövern rätt kan du hoppa över stora grupper av andra spelare, träffa fotbollen hårdare eller få ett litet men viktigt försprång till mållinjen. 
 
3. Var inte ett svin
I "Fall Guys" går det att greppa tag i dina motspelare, vilket en del spelare använder på mindre schyssta sätt. Det finns tyvärr ett gäng rötägg som gillar att ställa sig i vägen vid mållinjen samtidigt som de håller tag i dig eller helt enkelt bara blockar dig när du försöker ta dig fram. Var inte som dem. Var snäll. 
 
6e0fdb656f97c8388880d34e5823f8f0 sc8h0y
 
"Fall Guys: Ultimate Knockout" är gratis att ladda ner via prenumerationstjänsten Playstation Plus under augusti, vilket troligtvis är en anledning till att spelet kunnat bli så pass stort på kort tid. På Steam kostar spelet ungefär 200 kronor, vilket är överkomligt för ett så pass underhållande spel. 
 
Här kan du se när våra vänner på Spelkväll testar spelet för första gången:
 
 
Spelar du "Fall Guys: Ultimate Knockout"? Vilka tips har du för att vinna? 
 
Vill du diskutera spel? Välkommen in i vår Facebook-grupp GameZine
| 12 augusti 2020 16:00 |