Spel

Skribent

Lina Svensson

14 augusti 2021 | 18:00

6 tv-spel som kommer sätta er relation på prov

En spelkväll tillsammans med kärleken kan vara oslagbart emellanåt. Men ibland kan detta nöje leda till en del... diskussioner (för att uttrycka det milt).
Funderar du någon gång på ifall du och din partner har en stark relation eller ej? Kommer er kärlek verkligen hålla för evigt? Det kan man i och för sig aldrig veta säkert. Men om ni kan ta er igenom dessa spel tillsammans utan att göra slut efteråt. Ja, då skulle jag nog vilja påstå att ni två är menade för varandra. För om ni klarar det här, så klarar ni allt.
 

6. "It Takes Two"

 
Large 4a8c0d35d5d6cd91a9575bf6a27a7f12 it take two 1
 
Delad glädje är dubbel glädje - som man brukar säga. Och visst bjuder "It Takes Two" på både nöje och en stor dos charm. Men detta spel förtjänar ändå en plats på denna lista. Det handlar trots allt om ett par som mitt i allt bråk och tjafs har glömt bort hur man ska kommunicera och samarbeta i en relation. Paret överväger nu att gå skilda vägar, någonting som får deras dotter att fälla en och annan tår. Paret tvingas dock till att börja lyssna på varandra dagen då de båda förvandlas till dockor. Nu måste paret lära sig att samarbeta, vare sig de vill eller inte. 
 
Det finns gott om co-op-spel ute på marknaden idag, men inget som riktigt kan mäta sig med "It Takes Two". Spelets många banor är lekfulla, uppfinningsrika och väl genomtänkta för att passa just två spelare. Men hur roligt det än må vara kan jag garantera er att bråk kommer uppstå – mer än en gång. Och när det väl sker, försök då att ta till er av Dr. Hakims råd. 
 
 

5. "Portal 2"

 
Large 17a795dd35e59dbbae342d71c6fca320 portal 2.f1565961763
 
Mästerverket "Portal" fick en uppföljare år 2011, där bland annat en fantastisk co-op-kampanj medföljer. Upplägget är näst intill identiskt som i de fullständiga spelen. Den enda skillnaden egentligen är väl att ni nu är två personer som behöver sätta era hjärnor i hårt arbete för att lyckas ta er förbi svåra hinder och kluriga pussel. Timing, precision och god kommunikation är nyckeln till framgång här (ni kan nog räkna ut redan nu hur detta kommer sluta för er).
 
Det räcker med att någon av er missuppfattar en signal, eller tappar fokus vid fel tillfälle för att den andre ska hamna i knipa och i värsta fall krossas till småbitar. Att dö i "Portal" innebär inte någon större katastrof, du återupplivas nämligen på momangen. Men det kan ändå leda till viss...irritation. Och i takt med att ni tar er längre i spelet kommer dödandet av varandra bli en allt mer medveten handling. För ni kommer att bli osams. Det kan jag lova er.
 

4. "Cuphead"

 
Large a846f91e14fbed451ba02ab3d76b8540 gggg
 
Bossfighter i spel är en stor källa till stress och frustration. När man spelar tillsammans med någon annan är det ofta just då man möter en boss som argumentation uppstår. I spelet "Cuphead" gör man nästan ingenting annat än att slåss mot extremt svåra bossar. Det spelar ingen roll ifall du är en person som aldrig är ful i mun i vanliga fall. För när du spelar "Cuphead" kommer du ganska snart att sitta där i soffan och vråla ut alla svordomar du kan. 
 
För att lyckas sänka en boss i det här spelet krävs det att man memorerar varenda liten rörelse den gör, vilket betyder att ni kommer behöva spela om banorna hundra gånger om. Båda spelarna har tre liv vardera vid start, och när dessa liv är slut är det tack och ajöss för den spelaren. Men om den mer skickliga av er (som faktiskt lever fortfarande) är snabb nog kan denne lyckas rädda sin kassa medspelare. Dock inte utan risker. Om en sådan räddningsaktion misslyckas, eller visar sig vara helt meningslös då er sämre hälft dör igen bara några sekunder senare...ja, då är kriget igång. 
 

3. "Overcooked"

 
Large e512ca7c38e9311419c5e93a03f8dc35 overcooked foodtruck
 
Att arbeta i ett restaurangkök är stressigt nog som det är. Det är viktigt att personalen pratar ihop sig så att ingen komponent i en rätt missas, råvarorna måste hanteras korrekt och någon måste hela tiden hålla reda på i vilken turordning de olika beställningarna ska ut till borden. Om köket du ska arbeta i dessutom är placerat ombord på en körande lastbil, någonstans ute i rymden eller flytandes ovanpå rykande lava, så kommer stressnivån höjas ytterligare.
 
Man kan lugnt säga att spelet "Overcooked" innehåller alla ingredienser som behövs för att kaos ska uppstå. Ni kanske tror att ni är världsbäst på teamarbete, men det kommer inte att spela någon roll. Allt kommer att gå åt helvete, hur ni än bär er åt. Det kommer inte dröja länge förrän ni står i ett brinnande kök och kastar tomater på varandra, samtidigt som ni vrålar högt kring vem av er det var som skulle ansvara för disken. Att spela "Overcooked" tillsammans med sin partner är som att leka rysk roulette med förhållandet. Det kan mycket väl bli det sista ni gör tillsammans.  
 

2. "Mario Kart"

 
Large 17a795dd35e59dbbae342d71c6fca320 mario kart 8 deluxe switch
 
Det går ju inte att skriva ihop en sån här lista utan att nämna "Mario Kart". Hur många relationer har inte redan trasats sönder på grund av detta spel? Antalet skilsmässor, slagsmål, vänner som sagt upp kontakten med varandra och personer som har strukits ur testamenten måste ju vara skrämmande hög. 
 
Det positiva med "Mario Kart" är att det på grund av sin brutalitet också kan en vara fribiljett ut ur en relation (ifall det är något som du funderar över). Det är tufft att bli dumpad, men ibland kan det vara nästan lika tufft att behöva göra slut med någon. Om du inte vet hur du ska bära dig åt kan du alltid föreslå att ni spelar en omgång "Mario Kart" ihop. Allt du behöver göra är att sula ett blått skal på personen då denne är på väg att vinna racet, och vips så kommer personen i fråga att försvinna ut ur ditt liv för gott. 
 

1. "Keep Talking and Nobody Explodes "

 
Large 4a8c0d35d5d6cd91a9575bf6a27a7f12 hhhhhg
 
En av er är instängd i ett rum tillsammans med en bomb vars timer tickar neråt. Den andre ska försöka tyda bombmanualen, för att därefter beskriva för den instängda stackaren hur denne ska gå tillväga för att demontera sprängladdningen. Om ni gör fel eller är för långsamma så kommer bomben att explodera. Behöver jag ens skriva mer?  
 
För att detta spel ska kunna “avnjutas” korrekt gäller det att inte fuska. Den enda som får bläddra i bombmanualen är personen som utsetts till bombtekniker, och den enda som får titta på bomben är personen som håller i den. Varje bomb är unik. Sladdar ska kapas i rätt ordning, knappar i alla möjliga färger ska hållas inne i rätt antal sekunder, konstiga symboler ska tolkas och små lampor ska vägledas rätt i labyrinter. Personen som håller i bomben måste så lugnt och noggrant som möjligt försöka beskriva för den andre hur bomben ser ut. Och manualläsaren måste se till att ställa rätt frågor för att på så vis kunna lista ut hur just den här bomben ska demonteras. Stress, bråk och ännu mer stress är vad som väntar.
 
Det finns inget annat spel som kommer få er att vilja bryta upp lika mycket som "Keep Talking and Nobody Explodes". Snälla, lyssna på mitt råd här. Spela inte detta tillsammans med din partner! Gör det med någon annan istället (helst någon som du inte bryr dig särskilt mycket om).
 
Vilket/vilka spel har satt er relation på prov? 
| 14 augusti 2021 18:00 |