Spel

Skribent

MovieZine

15 januari 2023 | 13:00

18 spännande spel att se fram emot under 2023

MovieZines spelredaktion går igenom de mest eftertraktade spelen som släpps under 2023 - från rymdäventyret "Starfield" till nätsvingande i "Marvel's Spider-Man 2".
Efter ett makalöst spelår med fantastiska titlar som "Elden Ring", "Gotham Knights" och "Mario + Rabbids: Sparks of Hope" är det dags att titta in i framtiden - till vad som väntar under 2023.
 
Här är de spel som spelredaktör Anders Eklöf och skribent Vanja Tomin ser mest fram emot att lägga vantarna på under året. Listan kan redigeras med ändrade datum och fler spel.
 
 

"Fire Emblem Engage"

 
 
Efter det riktigt hyllade spelet "Fire Emblem: Three Houses" är Intelligent Systems tillbaka med ett nytt strategiskt fantasyäventyr, i form av "Fire Emblem Engage" - som tar serien tillbaka till rötterna på flera olika sätt.
 
I "Fire Emblem Engage" kan du använda dig av magiska ringar som låter dig åkalla gamla hjältar från tidigare spel i serien, som ger dig olika fördelar på slagfältet. Även det klassiska sten, sax och påse-systemet är tillbaka där olika enheter har för och nackdelar mot varandra.
 
Spelet utspelar sig på kontinenten Elyos där den uråldriga Fell Dragon vaknat till liv igen efter att fyra kungariken besegrade och fångade in den för tusen år sedan. Nu måste du samla de 12 ringarna för att besegra den. Precis som i "Three Houses" kan du även lära känna dina soldater.
 
Släpps: 20 januari
Konsol: Nintendo Switch
 

"Forspoken"

 
 
Av studion Luminous Productions som består av utvecklare som arbetade med "Final Fantasy XV" kommer "Forspoken", som är ett helt nytt lovande actionäventyr.
 
Spelet handlar om den unga kvinnan Frey Holland (spelad av Ella Balinska, "Charlies Angels" från 2019, "Resident Evil" på Netflix) som transporteras från sitt hem i New York City till fantasyvärlden Athia. Med hjälp av sina nuvunna magiska krafter och sitt talande armband måste hon resa genom världen för att komma hem, samtidigt som hon måste stoppa en ondskefull grupp som härskar över landet.
 
Det unika med "Forspoken" är att spelmekaniken kretsar mycket kring hur smidigt Frey kan ta sig fram i omgivningen, med rörelser som påminner en hel del om parkour. Dessutom kan hon använda sig av en rad olika magiska krafter för att besegra sina fiender.
 
Släpps: 24 januari
Konsol: Playstation 5, PC
 

"Hogwarts Legacy"

 
 
Snart är det äntligen dags att få besöka en interaktiv och inlevelsefull version av den magiska trollkarlsskolan från filmerna om Harry Potter, i det efterlängtade "Hogwarts Legacy".
 
Spelet utspelar sig i slutet av 1800-talet där du får skapa en egen karaktär som börjar på skolan, välja ett elevhem, gå på klassiska lektioner och kämpa mot mörka trollkarlar och en grupp svartalver som slår tillbaka mot sina förtryckare.
 
Här kan vi se fram emot att utforska välkända platser från filmerna och böckerna som den mysiga byn Hogsmeade och stora delar av Hogwarts, flyga kvast (men dock inte spela Quidditch) och utföra en rad olika klassiska trollformler.
 
Släpps: 10 februari
Konsol: Playstation 5, PC, Xbox Series X/S (Playstation 4 och Xbox One den 4 april)
 

"Horizon Call of the Mountain"

 
 
I år är det återigen dags att plocka på sig VR-hjälmen, då Playstation VR2 lanseras. Den stora titeln som det släpps med är utan tvekan "Horizon Call of the Mountain", där vi får utforska den postapokalyptiska världen från "Horizon"-spelen ur förstapersonsperspektiv.
 
Till skillnad från de andra spelen tar du kontroll av krigaren Ryas, som försöker vända sitt dåliga rykte genom att undersöka ett nytt hot mot kungariket. Under äventyret kommer du bland annat att få möta Aloy, samt andra återvändande och nya karaktärer.
 
- Playstation VR2 tar VR-spel till en helt ny nivå, vilket möjliggör en större känsla av närvaro och tillåter spelare att fly in i spelvärldar som aldrig förr. Med headsetet på och kontrollerna i handen kommer spelaren att känna ett fler sensationer som inte liknar något annat, skriver de om den nya hjälmen.
 
Släpps: 22 februari
Konsol: Playstation VR2
 

"Star Wars Jedi: Survivor"

 
 
Efter "Star Wars Jedi: Fallen Order" av Respawn Entertainment från 2019 återvänder den unga jediriddaren Cal Kestis på sitt uppdrag att återställa den gamla jediordern i en galax långt, långt borta i uppföljaren "Star Wars Jedi: Survivor".
 
Den här gången måste Cal ligga steget före imperiets jakt när han börjar känna tyngden över att vara en av de sista jedierna i galaxen. Tillsammans med sin robotkompis BD-1 kommer han att möta och alliera sig med en mängd unika och intressanta karaktärer på sin resa.
 
Det väntas besök på planeter vi känner igen från filmerna och tv-serierna, tunga strider mot klassiska varelser som de snölevande Wampa och en troligtvis minst lika spännande berättelse som i föregångaren.
 
Släpps: 17 mars
Konsol: Playstation 5, PC, Xbox Series X/S
 
 

"Resident Evil 4 Remake"

 
 
För nästan tjugo år sedan fick vi uppleva det fantastiska, skrämmande och actionpackade äventyret i "Resident Evil 4", där vi fick se agenten Leon S. Kennedy utforska en spansk by i jakt på den kidnappade amerikanska presidentens dotter.
 
Nu är det dags för en ny påkostad remake av klassikern i samma stuk som de senaste årens "Resident Evil 2" och "Resident Evil 3", där de gamla spelen har tolkats med modern spelmekanik och grafik. Capcom beskriver det som som en "omarbetning" av originalet samtidigt som de försöker behålla originalets "essens" intakt.
 
Blir det här minst lika bra som de två tidigare omarbetningarna av den klassiska skräckserien väntar mycket action, skrik och riktigt snygg grafik.
 
Släpps: 24 mars
Konsol: Playstation 4, Playstation 5, PC, Xbox Series X/S
 

"The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom"

 
 
Efter det fenomenala och nyskapande "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" från 2017 (är det redan så gammalt?!) är 2023 äntligen det året vi får återbesöka Hyrule i uppföljaren "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom".
 
Trots att det inte är särskilt många månader kvar tills spelet landar i våra händer vet vi ärligt talat inte så mycket, mer än att det kommer utspela sig på samma karta som föregångaren fast med nya element som svävande öar och en något mörkare handling.
 
Om det är minst lika bra som "Breath of the Wild", är det dock bara att tacka och ta emot en ny anledning att utforska det oerhört inbjudande och öppna Hyrule.
 
Släpps: 12 maj
Konsol: Nintendo Switch
 

"Suicide Squad: Kill the Justice League"

 
 
Efter att skurken Brainiac har tagit över hjältar som Superman, The Flash och Wonder Woman är det upp till de mindre godhjärtade karaktärerna Harley Quinn, Deadshot, Captain Boomerang och King Shark att gå samman och stoppa honom i "Suicide Squad: Kill the Justice League".
 
Spelet är utvecklat av Rocksteady Studios och utspelar sig i samma universum som "Arkham"-spelen efter "Arkham City". Äventyret går att spela ensam eller fyra spelare tillsammans, där du kan hoppa mellan olika karaktärer under uppdragen.
 
Vi kommer även att få se Batman i spelet, som spelas av Kevin Conroy en sista gång, som lånat ut rösten till Läderlappen i "Batman: The Animated Series" samt alla "Arkham"-spel.
 
Släpps: 26 maj 
Konsol: Playstation 5, Xbox Series X/S, PC
 

"Street Fighter 6"

 
 
I sommar är det dags att plocka fram arkadstickan och värma upp knytnävarna i den senaste delen av den populära fightingspelserien, "Street Fighter 6".
 
Det mest unika den här gången är berättelseläget World Tour, där du får skapa en egen karaktär och utforska en färgsprudlande värld mellan de tunga striderna. Bland de nya karaktärerna ser vi den franska supermodellen Manon och det italienska muskelpaketet Marisa.
 
Föregångaren "Street Fighter 5" är kanske den mest turbulenta delen i serien, som fick ett ganska ljummet mottagande när det släpptes 2016. Vi får hoppas att "Street Fighter 6" tar serien i rätt riktning, vilket dock låter allt mer troligt.
 
Släpps: 2 juni
Konsol: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, PC
 

"Diablo IV"

 
 
Cirka tio år efter det förra spelet är det återigen dags att bekämpa mörka varelser från helvetet i "Diablo IV" av Blizzard Entertainment. 
 
Spelet utspelar sig efter händelserna i "Diablo II: Reaper of Souls", där kultmedlemmar har frammanat den ondskefulla varelsen Lilith som härjar över världen. Här kan du spela som de fem olika klasserna barbarian, sorceress, druid, rogue och necromancer.
 
Blizzard Entertainment har dock inte haft det särskilt lätt de senaste åren, då arbetsplatsen har anklagats för trakasserier och diskriminering, "Diablo Immortal" hånas för galet mycket mikrotransaktioner och "Overwatch 2" har haft en svajig lansering, så vi får hoppas att "Diablo IV" levererar något bättre.
 
Släpps: 6 juni
Konsol: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC
 

"Final Fantasy XVI"

 
 
Under 2023 är det äntligen dags för ett nytt spel i den långa och älskade japanska rollspelsserien, i form av det påkostade och mer actionorienterade "Final Fantasy XVI" - som produceras av Naoki Yoshida som ligger bakom det framgångsrika onlinespelet "Final Fantasy XIV: A Realm Reborn".
 
Äventyret utspelar sig i världen Valisthea, där enorma kristaller ger välstånd till de olika nationerna. Varje nation har en människa som kan kontrollera enorma monster kallade eikons, som de verkar använda för att kriga mot varandra. I huvudrollen ser vi Clive Rosfield, som ger sig ut på ett hämnduppdrag efter en tragisk händelse.
 
Här väntas actionpackade strider, enorma kamper mellan stora monster och förhoppningsvis en gripande berättelse.
 
Släpps: 22 juni
Konsol: Playstation 5
 

"Starfield"

 
 
Efter att ha mjölkat storsäljaren "The Elder Scrolls V: Skyrim" i en herrans massa år och kört "Fallout"-serien på sparlåga är det äntligen dags för Bethesda Game Studios att göra något nytt i form av rymdäventyret "Starfield".
 
Spelet utspelar sig år 2330 där du är en medlem av organisationen Constellation, som beskrivs som den sista gruppen av rymdresande, som är är ute efter att hitta förlorade utomjordiska artefakter. Förutom att du får skapa din egna karaktär kommer du kunna anpassa dina vapen, baser och inte minst ditt rymdskepp - som du kan använda för att resa mellan planeter och panga skurkar med, i både första- och tredjepersonsvy.
 
Bethesda har sagt att spelet innehåller över 100 solsystem med över 1000 planeter att utforska, så under 2023 har vi helt klart att göra.
 
Släpps: Tidigt 2023
Konsol: PC, Xbox Series X/S
 

"Layers of Fears"

 
 
I år får vi äntligen ta del av Bloober Teams psykedeliska skräckspel med framgångsrika föregångare bakom sig. Många ser fram emot det tredje "Layers of Fears"-spelet som är skapat i Unreal Engine 5 och har en otroligt vacker trailer. Det har uppstått en del missförstånd kring spelet och dess titel. "Layers of Fears" är tredje spelet i spelserien, men är ett fristående spel med en egen berättelse.
 
Spelet är ett stämningsfullt skräckspel som utspelar sig i vackert groteska miljöer. I första-personsvy ger vi oss ut i en värld där upptäckarlusten väcks till liv och där vi tydligen ska få uppleva nervkittlande fasor och en av årets mäktigaste spelberättelse. 
 
Förväntningarna är höga från många håll, inget exakt släppdatum finns, bara att vi kan förvänta oss att "Layer of Fears" kommer "tidigt 2023".
 
Släpps: Tidigt 2023
Konsol: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC
 

"Cosmic: A Journey Among Shadows"

 
 
I "Cosmic: A Journey Among Shadows" styr vi Vik, en till synes söt men busig varelse vars enda och bästa vän är hans egen skugga. En dag, på grund av en tanklös önskan, förlorar Vik sin skugga och befinner sig maktlös på botten av en okänd värld. Vik upptäcker dock snart att han har fått en ny, större skugga, den av ett mäktigt odjur vars ägare redan är på jakt efter honom.
 
"Cosmic: A Journey Among Shadows" påminneren del om "Ori"-spelen och "Hell Yeay :Wrath of the Dead Rabbit". Vi kan förvänta oss ett fartfyllt plattformsspel med varierande miljöer och roliga pussel. 
 
Inget exakt släppdatum är bekräftat, däremot vet vi att spelet planeras att släppas första kvartalet av 2023.
 
Släpps: Q1 2023
Konsol: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC, Nintendo Switch
 

"Hollow Knight: Silksong"

 
 
Den efterlängtade uppföljaren till ett av de bästa metroidvania-spelen genom tiderna har äntligen fått ett releasefönster, och vi kommer att ha Team Cherrys nya speläventyr i våra händer inom en snar framtid förhoppningsvis. 
 
"Hollow Knight: Silksong" avslöjades i sin helhet vid Xbox and Bethesda Game Showcase på E3 2022, där en ny speltrailer bekräftade att spelet kommer att finnas tillgängligt på Xbox Game Pass från dag ett, vilket gör det till ett av de mest spännande kommande Xbox Series X-spelen.
 
När denna actionfyllda plattformaren i 2D kommer vet vi inte exakt, men senast juni 2023 är det sagt att "Hollow Knight: Silksong" kommer släppas. 
 
Släpps: 2023
Konsol: Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC, Nintendo Switch
 

"Marvel's Spider-Man 2"

 
 
I "Marvel's Spider-Man 2" återser vi Peter Parker och hans lärling Miles Morales i ett nytt och spännande superhjälteäventyr till Playstation 5.
 
Den stora nyheten är att ingen mindre än den älskade skurken Venom dyker upp, den här gången med röst av "Candyman"-skådisen Tony Todd. I föregångaren antyddes det att Harry Osborn är den slemmiga ondingen, vilket helt klart låter som en intressant tolkning av den klassiska karaktären.
 
Utöver det har även Insomniac Games ett spel om Wolverine på gång, som dock har okänt lanseringsdatum.
 
Släpps: Hösten 2023
Konsol: Playstation 5
 

"The Dark Pictures Anthology: Directive 8020"

 
 
"The Dark Pictures Anthology: Directive 8020" är den första delen av den andra säsongen av "The Dark Pictures Anthology"-serien, och den femte delen totalt. "The Dark Pictures Anthology" är interaktiva skräckspel, kända för sina välskrivna skräckspel där varje val vi som spelare tar får specifika konsekvenser. 
 
Supermassive Games ligger bakom den kända spelserien som bygger på välskrivet manus och med djupa karaktärer. Varje spel är en fristående berättelse och spelen kan spelas i valfri ordning och det finns även stöd för co-op online-spel. 
 
Spelet kommer ha science fiction-tema och vara det första spelet som utspelar sig i rymden. Traditionsenligt kommer "The Dark Pictures Anthology: Directive 8020" släppas runt amerikanska Halloween 2023 men inget exakt datum finns än.
 
Släpps: Hösten 2023
Konsol: PlayStation 5, Playstation4, Xbox Series, Xbox One, and PC 
 

"Eresys"

 
 
Ett något ovanligt indie-spel som tagit inspiration from H.P Lovecrafts berättelser. "Eresys" bygger på teamwork, co-op blandas med skräckelement och målet är att samarbeta med andra spelare för att kämpa mot det ockulta.
 
Fyra spelare ska tillsammans vandra i en mystisk skog influerad av Lovecraftian-varelser och miljöer. Dolda hemligheter ska upptäckas och smarta AI-fiender med unika förmågor kan överraska när vi minst anar det. 
 
Trailer imponerar kanske inte med världens bästa grafik, men överglänsas av den stämningsfulla musiken och intressanta spelmekaniken. Detta spel kommer antingen bli riktigt bra, eller en riktig flopp. Den som lever får se. Det finns i nuläget inget släppdatum, spelet har varit under utveckling ett tag men påstås komma i år.
 
Släpps: 2023
Konsol: PC
 
Vilka spel ser du fram emot under 2023?
| 15 januari 2023 13:00 |