Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 mars 2021 | 09:45

”Space Jam 2” kommer att besöka gamla filmklassiker

Kommer ”Casablanca”-referenserna verkligen gå hem hos barnen?
Allt är möjligt när man leker i en animerad värld. Den kommande basketkomedin ”Space Jam: A New Legacy” kommer att dyka in i Warner Bros filmvalv och besöka såväl gamla kultfilmer som nya succéer.

Filmen kretsar kring NBA-stjärnan LeBron James som spelar sig själv. När hans son kidnappas måste han ge sig in i en virtuell värld. Det är här som Warners klassiker kommer in i bilden, och en hel sjö av underhållning öppnar upp sig.

Producent Ryan Coogler förklarar för Entertainment Weekly hur det hände:

- Idén om att leka med hela Warner Bros sandlåda kom från medförfattaren Terence Nance. Det kändes unikt, och logiskt med tanke på hur nöjesjättarna jobbar just nu. Många företag försöker kombinera sina olika varumärken och göra dem spännande för publiken igen. Vårt manus blir en meta-historia och LeBron en meta-kugge i det maskineriet.
 
Large e7f5a0d7f72580db86e0b74d3ceac960 spacejam3
 
För LeBron James blev det en chans att nörda loss och bli en del av ikoniska filmer som "Mad Max".

- Titta bara på WB-katalogen och hur mycket de har i arkivet. För mig att få resa igenom och bli en del av ”Wonder Woman”, ”Casablanca” och ”The Matrix”, det var otroligt. Vi fick dyka in i flera världar, men jag vill spara några överraskningar för filmen. Jag kunde knappt tro mina ögon när jag såg vad vi fick filma.

Ett exempel på vad som kan hända i filmen är att Lola Bunny får hänga med amasonkvinnorna från ”Wonder Woman”:

- Vi ville att hon skulle få träffa amasonerna, när hon försöker att hitta sin plats i världen. Som hon säger i filmen, hon är mer än bara en tecknad figur, berättar regissören Malcolm D. Lee.
 
Large e7f5a0d7f72580db86e0b74d3ceac960 spacejam1
 
Tänk er alltså scenerna i ”Ready Player One” när popkulturens alla välkända karaktärer dök upp, eller ”Röjar-Ralf 2” som klev in i en Disneyvärld befolkad av stormtroopers och prinsessor. Warner Bros vill inte vara sämre - även om sådana referenser antagligen är mer till för föräldrarna än för barnen. Men man är väl aldrig för ung för att lära sig om klassiker som ”Casablanca”?

”Space Jam”-uppföljaren utlovar dessutom flera roliga gästspel från kända filmkaraktärer som följer den stora basketmatchen i filmen. Enligt tidigare rykten kan det bli så att vi får se The Mask (Jim Carrey), Joker (Jared Leto) och "Det"-clownen Pennywise (Bill Skarsgård) skymta förbi, men den biten är helt obekräftad.
 
"Space Jam: A New Legacy" får biopremiär 16 juli.
| 6 mars 2021 09:45 |