Serie

Skribent

Tobias Andersson

21 mars 2023 | 17:30

AI skrev senaste ”South Park”-avsnittet

Skaparna tog hjälp av en chatbot för att skriva manus. Avsnittet som handlade om AI skrevs alltså av en AI. Snacka om meta!
Radarparet Trey Parker och Matt Stone kan verkligen det här med att leverera knivskarp satir om aktuella samhällsfenomen. I hittills hela 26 säsonger av ”South Park” har duon skrivit manus som tagit pulsen på dagsfärska företeelser där absolut ingen gått säker från deras bitande ironi.
 
Men – senaste avsnittet av den animerade komediserien blev aningen annorlunda, åtminstone produktionsmässigt. För vet ni vad? Säsongens fjärde avsnitt som tokdrev om AI och chatbotar skrevs nämligen av en AI i samarbete med Trey Parker. Det framgår i eftertexten, något som uppmärksammats av Daily Mail.
 
Avsnittet som har titeln ”Deep Learning” handlar om hur Stans klasskamrater nyttjar en chatrobot för att fuska på skoluppgifter och skicka meddelanden till tjejer. När väl eftertexterna rullar så står det att manuset skrevs av AI:n ChatGPT.
 
Trey Parker anlitade alltså en chatbot som manus-skribent.
 
ChatGPT är en omtalad chatbot som lanserades sent förra året, så det var bara en tidsfråga innan ”South Park” skulle snappa upp det fenomenet och göra satir på det. Även vi på MovieZine har testat ChatGPT. Under julhelgen kände vi oss rätt så lata och lät chatboten vikariera som filmrecensent.
 
Tror du att det kommer bli allt vanligare med AI-skrivet manus i framtiden?
| 21 mars 2023 17:30 |