Serie

Skribent

Viktor Eriksson

31 januari 2024 | 03:15

Sommarlovsklassikern “Tordyveln flyger i skymningen” blir tv-serie

Kommer att visas på SVT någon gång under 2025.
Film i Väst meddelar nu att klassiska “Tordyveln flyger i skymningen” av Maria Gripe och Kay Pollack blir tv-serie på SVT. Berättelsen utspelar sig i den lilla staden Ringaryd i Småland under sommaren 1976 när de tre ungdomarna David, Annika och Jonas dras in ett mysterium med en 3000 år gammal egyptisk staty.
 
“Tordyveln flyger i skymningen” gjordes ursprungligen som en radioföljetong under sommaren 1976 och 1978 kom sedan Maria Gripes bok på samma berättelse. Följetongen har sänts i repris flera gånger och boken tryckts i mängder av upplagor. 1979 spelades den även in som radioteater i Norge av NRK och har utsetts till tidernas bästa radioteater i Norge.
 
I tv-serien kommer Hjalmar Löfmark Yilmaz, Moa Nåsander och Einar Alvarado Lönberg spela ungdomarna medan i andra roller syns Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre. Manuset är skrivet av Ditta Bongenhielm (“Bonusfamiljen”, “Höök”) och Lovas Milles (“Jordskott”, “Vår tid är nu”) och för regin står Atle Knudsen (“Efterglöd", "Zombie-Lars").
 
“Tordyveln flyger i skymningen” kommer att börja spelas in i maj och har premiär på SVT och SVT Play någon gång under 2025.
 
Foto: Ulrika Malm, SVT
| 31 januari 2024 03:15 |