Serie

Skribent

Patrik Jonsson

10 september 2015 | 18:00

Sommarens 5 sämsta tv-serier

Förra veckan tog jag mig an sommarens bästa tv-serier. Som utlovat kommer nu här sommarens besvikelser!
Japp, det blir lite som upp som en sol och ned som en pannkaka. Nästan. För även ifall jag ikväll tar upp dyngan från sommarens allra regnigaste kohagar ska man ju komma ihåg att sommaren även bjöd på en massa bra serier också. Tanken med denna artikel är därmed inte att lämna er med en sur eftersmak, utan mer som en slags jämställd våg. Jag menar kan jag rosa kan jag gott väl risa också, rätt ska vara rätt. Allt är helt enkelt inte guld som glimmar, inte ens i tv-seriernas underbara värld.


Nåväl, nog för att jag ikväll ska ta på mig bittermössan (för trehundraelfte gången) vill jag ändå understryka att sommarens "sämsta serier" ändå inte har varit bland det värsta man sett. Det har definitivt funnits sommmarsäsonger, ja årstidssäsonger överhuvudtaget, som bjudit på bra mycket mer bedrövliga tv-serier än just denna sommarsäsong. Ett litet ljus i tunneln alltså, kul att få vräka ur sig något positivt även på en afton som denna!

Nu ska jag kasta mig rakt på veckans ämne, här är de fem serier jag anser var sommarens bottennapp: 

"Texas Rising" (History Channel)
Vi tar och mjukstartar lite här. Anledningen till att jag använder mig av ordet mjukstart är på grund av att jag egentligen inte tycker "Texas Rising" var helt hopplös, absolut inte. Det var däremot en rätt stor besvikelse, jag hade nog alldeles för högt ställda förväntningar. 

History Channel har alltså på senare tid även gett sig på dramaserier och det har faktiskt varit ett rätt starkt och imponerande vägval. De flesta där ute ser till exempel säkert på deras "Vikings"? Tänkte väl det. Nu är dock "Texas Rising" en västernserie och inte någon vikingaserie. Då går istället tankarna direkt till Historys allra första dramaserie någonsin; klockrena "Hatfields & McCoys", som ju var just en västernserie. 

Att ställa "Texas Rising" mot "Hatfields & McCoys" känns, nu så här i efterhand, väldigt dumt. Jag tjänade nada på det. Men det är inte alltid så lätt att inte bli hypad. "Hatfields & McCoys" var fantastisk, tyvärr var inte "Texas Rising" det. Punkt. Ni kan ändå se denna ifall ni vill, håll dock nere förväntningarna. Vissa bitar är riktigt bra, men den är alldeles för spretig och ytlig, slutresultatet blev därför lidande. 

"Wayward Pines" (Fox)
Även denna kanske jag borde mer räkna in som en besvikelse än en ren katastrof? Det känns så. Även ifall jag hade mina tvivel inför serien så lyckades den nämligen med att få mig att känna mig besviken. Premiären av "Wayward Pines" blev uppskjuten ett par gånger, tror den är inspelad 2012/2013 någon gång och fick alltså premiär först nu i sommar. Detta är aldrig ett bra tecken, därför var jag också lite skeptisk. 

Mannen bakom det hela, M. Night Shyamalan, har väl heller inte imponerat de senaste (1000) åren, men kanske att han äntligen skulle göra det i och med att detta var en tv-serie? Kanske en lyckad nystart? Men icke. Då det gäller just Shyamalan vill jag inte kunna sitta där och hela tiden räkna ut nästa steg. Shyamalan är ovisshet, tvister och ren mindfuck i mina ögon. "Wayward Pines" var dessvärre outhärdligt förutsägbar. Dessutom var väl inte alla skådespelare några Marlon Brandos heller, det var milt uttryckt rätt svajigt i ensemblen. 

"Wayward Pines" har en del gemensamt med en annan sommarserie, nämligen "Under the Dome" ("Under the Dump"). Om jag ska säga något positivt så är det väl att "Wayward Pines" åtminstone är några strån vassare än just "Under the Dome". But that’s about it. Inget vidare denna inte.

"Ballers" (HBO)
Att ha med en sådan fantastisk kanal som HBO på en sådan här lista tillhör knappast vanligheterna. Deras "Ballers" håller dock inte måttet överhuvudtaget så de gav mig helt enkelt inte något val. 

Detta är en dramakomedi. Jag läste någonstans där någon skrev; en dramakomedi som misslyckas med både dramabiten och det komiska. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. "Ballers" är nämligen oerhört humorbefriad och odramatisk. Jag märker dock att de försöker för fulla muggar att hitta den där berömda balansgången som HBO så många gånger förr lyckats så fantastiskt med. De snubblar dock, om och om igen, som en full och ranglig orangutang. Bara det i sig kanske kan räknas som åtminstone fars, men inte ens det lyckas locka mig till skratt. 

The Rock har huvudrollen, han är väl affischnamnet så att säga. Ja och det är väl allt, för några andra vidare talanger visar han då inte upp i denna. The Rock kan vara bra ibland, andra gånger inte. "Ballers" tillhör andra gånger. "Ballers" har dock tilldelats en andra säsong, lycka till med den...

"Aquarius" (NBC)
Jag har ännu inte pratat med någon som orkade se klart på denna, bara det borde väl säga allt? Men okej... djupt andetag... vilken dynga! Vet hut David Duchovny! Så här vårdar man knappast sin skådespelarkarriär, man tar inte roller i vad skit som helst. Efter framgångarna med "Californication" måste det slagit runt alldeles. 

Duchovny har ingen vidare karriär bakom sig i filmbranschen heller så då gäller det nog att tänka till lite extra innan han bränner sig i tv-branschen med, ja jag ser på dig dumma, korkade "Aquarius". Det var nog tur att FOX beslutade sig för att blåsa liv i "X-Files" igen så karln får bita i något som är honom mer värdigt. Jag gillar ju Duchovny, så fruktansvärt jobbigt att behöva se honom i sådana här skitproduktioner. 

”Aquarius” handlar om sekter, Manson, Duchovny är snut och det är 60-tal. Problemet är bara att sekten inte är trovärdig, Manson är inte trovärdig, 60-talet är inte trovärdigt, ingenting är trovärdigt. Det är bara fult och korkat. Det värsta av allt? Den har fått en andra säsong och detta av samma kanal som lade ned den alldeles lysande "Hannibal"... Ibland är sannerligen världen en kall, orättvis och framförallt en oförståelig pöl av skit.

"Scream" (MTV)
Ja det är ju åtminstone en passande titel. Är det någonting jag vill göra mest av allt just nu så är det att skrika, gapskrika. Av frustration, av irritation, av hopplöshet och av jämmer. Klart det är MTV av alla jäkla kanaler som kläcker den oerhört korkade idén om att stöpa om en redan uttjatad filmserie till en tv-serie. Jamen jag menar det fungerar ju inte, det håller inte, det är fel format. "Öööh, jamen det är ju "Scream" folk gillar ju "Scream", speciellt på 90-talet där vi fortfarande står och trampar..." Det må hända att de trots allt har rätt, det kanske räcker med att se på deras prisgalor för att förstå vad den här kanalen och dess publik rosar och hyllar. 

Fine, det är väl jag som blitt gammal. Kanske orättvist av mig att klampa in och fullständigt pulverisera något som kommer från en kanal jag vanligtvis avskyr, som inte ens riktar sig till mig? Okej, jag kan köpa det, men jag vill ändå sträcka upp ett varningens finger; detta är inte en bra serie. Ni som vet hur jag brukar resonera, ni som brukar tycka ungefär likadant, nu vet ni; "Scream" är skit.


Så där ja, nu ska jag sluta vara bitter för denna gången. Nu när jag ser tillbaka och läser genom vad jag nyss skrivit så känner jag mig ändå rätt snäll this time around. Som sagt, sommarens sämsta serier var inte av den allra värsta sorten, utom möjligtvis något undantag. Jag har varit med om värre. 

Nu finns det garanterat massvis med fler dåliga serier från i somras, jag har (kanske lyckligtvis) inte hunnit med att se allt. Det finns oerhört många kanaler, den ena skummare än den andra och det kan garanterat finnas fler riktiga rötägg. Ifall ni vill varna för några, go ahead, skriv av er. 

Vilken tv-serie tyckte ni själva var den absolut sämsta debutanten denna sommar? Och hur jäkla fel tyckte ni att jag hade? Kommentera gärna nedan!
| 10 september 2015 18:00 |