Film

Skribent

MovieZine

10 juli 2016 | 09:00

Sommar i New York är film i parker, på tak och stränder – här är allt du behöver veta!

Väljer man att besöka New York under juli och augusti få man förbereda sig på en varm och klibbig hetta, som just i år förutspås att bli värre än vanligt. Men klarar man sig igenom dagarna väntar den stora belöningen – de underbara, tropiska kvällarna, som gjorda för utomhusbio.
Och amerikanerna kan ju det där med underhållning. En mängd olika organisatörer anordnar filmvisningar, oftast gratis, i stadens parker, på takterasser, på pirerna vid kanalerna och på stränderna i stadens utkanter. Vissa är nischade på smalare film, andra visar storfilmer, kultfilmer eller klassiker, så det finns något för alla. Här är några smakprov.

HBO Bryant Park Summer Film Festival
Klockan 5 på måndagkvällar öppnar Bryant Park upp för picknick och filtar, och det gäller att vara där i god tid eftersom parken är liten och det brukar bli ganska trångt. Man får inte sprida ut sig alltför mycket heller; stolar, bord, presenning och hundar är förbjudna, men gratis cykelparkering finns, och själva filmvisningarna bjuder HBO och Bank of America på.

Hit ska man går om man vill se ett brett utbud av filmklassiker och moderna klassiker. Några av årets titlar är ”Top Gun”, ”The Omen”, ”Harvey”, ”The Big Chill” och ”Star Trek II: The Wrath of Khan”. Filmerna inleds med tecknade Warner Bro's-kortfilmer, och startar mellan klockan 8 och 9, så snart solen gått ner.

Bryant Park-visningarna har hög mysfaktor, och är lätta att ta sig till eftersom parken ligger i Midtown Manhattan. Femte avenyn är ett halvt kvarter bort om man vill hinna med lite shopping innan, och det finns flera matstånd på plats, alternativt Delis i närheten att köpa med sig plockmat ifrån. Tänk dock på att alkoholförbud råder i New Yorks parker, även om det inte alltid efterföljs...

Bryant Park ligger mellan 40:e och 42:a gatan, och mellan 5:e och 6:e avenyn. Tunnelbanelinjerna F, M, B, D och 7 stannar vid parken. Times Square och Grand Central Terminal ligger ett par kvarter bort. Hela bioprogrammet hittar du här

Över 300 gratis filmvisningar i Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens och Staten Island
NYC Parks upplåter plats i alla fem stadsdelarna för gratis utomhusbio varje kväll. Det sker i samarbete med ett flertal aktörer som skapat olika filmserier att visas på skilda platser. Några av de mest spektakulära är Movies With A View, Summer on the Hudson: Pier I Picture Show och Movies Under the Stars.

Movies With A View visar film i Brooklyn Bridge Park, med fantastiskt utsikt över East River med Manhattans skyskrapor i bakgrunden. Det är lätt att ta sig dit, bara att promenera över bron, vilket är en upplevelse i sig. Parken är fräsch, och filmvisningarna har lockat 340.000 besökare sedan starten år 2000. Det är ett brett program som visas från klassikern ”Singing in the Rain” till musikfilmen ”Purple Rain” med Prince och civilrätts-dramat ”Selma”, inför drygt 7.000 besökare varje torsdagkväll i juli och augusti.

Summer on the Hudson: Pier I Picture Show har lika spektakulär utsikt, fast från Riverdale-parken på Upper West Side i Manhattan, ut över Hudsonfloden mot New Jersey. Årets tema är Audacious New York! och filmserien kickar igång med storfilmen ”The Walk” den 6 juli, och fortsätter visa olika filmer med New York-anknytning på onsdagkvällarna till och med den 17 augusti.

Slutligen har vi Movies Under The Stars som visar en större del barn- och familjefilmer, såsom ”Lego-filmen”, ”Minioner”, ”Blackfish”, ”Tootsie” och ”Jurassic World”. Movies Under the Stars är ett samarbete mellan NYC Parks och New York City Mayor's Office of Media and Entertainment och visar film på flera platser i de olika stadsdelarna. Några av filmvisningarna är på stranden, såsom 80-talskultklassikern ”Grease” den 7 juli på Rockaway Beach i Queens. Det tar ca 1 ½ timme att ta sig dit med tunnelbanan från stan, men stränderna runt New York hålls fräscha överlag, även om de kan bli ganska packat med folk. Men det är ändå rätt härligt att avsluta en stranddag med film.

Fler organisatörer samarbetar med parkerna och visar film i de olika stadsdelarna, från Harlem till Staten Island. Här finns hela sommarprogrammet med alla filmer, platser och hur man tar sig dit.

Sommarbio i Prospect Parks Bandshell
Den som bor i Brooklyn har kanske flest utomhusvisningar att välja mellan. Det som gör Bandshells filmvisningar i Prospect Park unika, är att flera av dem ackompanjeras av livemusik.

2013 exempelvis spelade Philip Glass Ensemble filmmusiken till Bela Legusos ”Dracula”, och regissören Benh Zeitlin framförde musiken till sin filmhit ”Beasts of the Southern Wild” tillsammans med Wordless Music Orchestra. I år visas kultfilmen ”Spring Lola” med livemusik av The Bays, Oscarsnominerade ”Trion från Belleville”, samt 80-talsfilmen ”Labyrinth” som för övrigt visas på fler utomhusbiografer till minne av David Bowie.

Bandshellvisningarna är del av Celebrate Brooklyn Summer Arts-serie, som är en av de äldsta utomhusfestivalerna i New York City. Festivalen lanserades 1979 för att locka folk tillbaka till Prospect Park, som då var ganska försummad, och har lyckats väl med nära 250.000 besök per säsong numera. Förutom filmvisningar bjuder Celebrate Brooklyn på dans, musik, spoken word och teater. Det är fri entré, men inbland förväntas en donation på några dollar vid ingången. Kön kan bli lång och platserna brukar ta slut ganska snabbt, men man sitter bekvämt på stolar och det finns mat och dryck att köpa på plats.

Bandshell är definitivt värt ett besök, och bor man inte i närheten kan man passa på att spendera dagen i fina Prospect Park, som skapats av Frederick Law Olmsted och Calvert Vaux, samma team som designat Central Park. I norra änden av parken ligger vackra Brooklyn Botanic Garden, samt Brooklyn Museum, som har fina utställningar om det är för varmt utomhus. Klarar man värmen och vill röra på sig i stället, finns både tennisbanor och stall söder om Prospect Park.

Ingången till Prospect Park Bandshell ligger vid 9:e gatan och Prospect Park West i Brooklyn, New York. Åker man tunnelbana stannar F-tåget vid 7:e avenyn och 9:e gatan ett par kvarter bort. Mer information finns på Celebrate Brooklyns hemsida.

Rooftop Cinema Club – Film på taket med popcorn och champagneNew York är ju känt för sina fantastiska Rooftops, takterasser, många dela av restauranger där man kan njuta av mat, drinkar och imponerande utsikt. Numera har flera av dessa börjat visa film, och en av organisatörerna är Rooftop Cinema Club. De erbjuder bekväma solstolar och trådlösa hörlurar på Office Ops i hippa Bushwick i Brooklyn, dit man kan ta med sig mat och dryck eller beställa hämtmat. Biljetterna kostar $19.

Klubben visar även film på YOTEL i Manhattan. Här kostar biljetterna $33 men då ingår champagne och popcorn. Ett alternativ för den som vill ha en paus från parkerna och satsa på en utekväll. YOTELs visningar tenderar att säljas ut och många är redan fullbokade, så det gäller att vara snabb. Filmutbudet är en blandning av klassiker, kultfilmer och nylanserade storfilmer som ”Vertigo”, ”Pulp Fiction” och ”Hail Caesar”.

Office Ops ligger på 57 Thames St i Brooklyn. Enklast är att ta sig dit är med 7:ans tunnelbana till Morgon street, ca 15-20 minuter från Manhattan. YOTEL ligger på 570 10:e Avenyn i Midtown Manhattan, bara några kvarter västerut från Times Square och Port Authority.

Indiefilm, kortfilmer och dokumentärerRooftop Films organiserar också filmvisningar i olika parker som Sokrates Sculpture Park i Queens, på stränder som Coney Island Beach i Brooklyn och Downtown Manhattan på Waterfront Plaza, Brookfield Place i Battery Park.

Rooftop Films är relevanta eftersom filmutbudet har större fokus på indiefilm inklusive utländska filmer, som det finns få av i övriga filmserier. De har även kortfilmer från Sundance Film Festival på programmet. Några av filmvisningarna har fri entré medan andra kostar $15. Kvällarna inleds med livemusik, och ibland ordnas efterfester.

Förra sommaren ordnade Rooftop Films svenska temadagar med bland annat dokumentären ”Bikes vs. Cars” av Fredrik Gertten, som var på plats för Q&A efteråt, och Alexandra Dahlströms långfilmsdebut ”All We Have is Now” om tjejbandet Vulcano. ”Cameraperson”, ”Little Men”, och avslutningsfilmen ”Creed” är ett par exempel ur årets späckade program.

Här finns hela programmet, samt allt du behöver veta om vart filmerna visas och hur man bokar biljetter.

Det här är bara ett axplock av vad New York har att erbjuda filmälskare. På Metros filmlista hittar du ännu flera utomhusvisningar, och Curbed New York visar evenemangen med kartor för att enkelt se vart de är. Central Park Film Festival expanderar sina filmvisningar i augusti till Harlem i år. Brokelyn listar alla utomhusvisningar i Brooklyn, medan NYC Parks listar alla filmvisningar som sker på deras områden i de fem stadsdelarna.

Du kan avsluta dagen med film utomhus i princip varje kväll under sommaren. En vecka i New York kan bli den perfekta semestern för filmälskaren! Boka in resan och njut!

Annika Andersson
| 10 juli 2016 09:00 |