NYFF 2023

Skribent

Annika Andersson

16 oktober 2023 | 22:00

“Som att vara inlåst i en farande likkista” - Adam Driver om filmen “Ferrari”

Michael Mann, Adam Driver, Penélope Cruz och Gabriel Leone pratar “Ferrari” och racerbilkörning på 50-talsvis.
Michael Mann’s biopic “Ferrari” om den italienska bilmärkesgrundaren gör för närvarande sin segerrunda på filmfestivalerna. När New York Film Festival bjuder in till presskonferens med regissören och skådisarna Adam Driver, Penélope Cruz och nya stjärnskottet Gabriel Leone, får vi höra hur det är att köra racerbil á la 50-talsstandard.
 
“Jag ville att alla skulle ha erfarenhet av att köra dessa bilar på en racerbana” säger Mann, som lät skådisarna öva i hastigheter upp till 240 km i timmen.
 
“Det var nödvändigt att få uppleva det” förklarar Leone. “När man tar körkort så lär man ju sig att köra defensivt, och att ta hänsyn till andra förare, men på racerbanan har man en helt annan attityd.”
 
Driver berättar att de övningskörde på övergivna landningsbanor för flygplan. “Man kan verkligen känna hur farliga de är jämfört med nutida Ferrari-bilar”, säger han, och likställer det skämtsamt med att vara “inlåst i en farande likkista”.
 
“De hade inga bilbälten heller. Inte på grund av slarv, utan för att det var inte del av kulturen,” berättar Driver. Mann förklarar att “de föredrog att bli utkastade ur bilen, mot att släpas efter den, så det är anledningen till att de inte använde bilbälten.” 
 
Kvinnorna runt Ferrari körde dock inga racerlopp. Cruz beskriver sin roll i filmen som “en vacker hyllning till alla de kvinnor som fortsatt leva i skuggan av män”.
 
"Ferrari" visas som avslutningsfilm på New York Film Festival i helgen. Läs MovieZines recension här...
| 16 oktober 2023 22:00 |