Skribent

Alexander Kardelo

22 oktober 2012 | 18:01

Solna får Sveriges största biograf

SF Bio satsar stort i Mall of Scandinavia - men fortfarande ingen Imax.

Nordens största filmduk på 25 meter, 2000 fåtöljer och fyra VIP-salonger, kan Solna-publiken se fram emot om några år.

Satsningen i Mall of Scandinavia blir SF Bios största etablering någonsin för att "ta filmupplevelsen till nya höjder", skriver man i ett pressmeddelande: 

"Ytmässigt motsvarar biografen en och en halv fotbollsplan och är jämförbar med Filmstaden Heron City och Bergakungen i Göteborg. Alla salonger kommer att motsvara framtidens krav på ljud och bild, bl a med 4K-projektorer med high frame-rate (högre filmhastighet för bättre bild), 3D och revolutionerande ljud för att kunna erbjuda de allra bästa biografupplevelserna. Den största duken har en yta på 250 m2, vilket motsvarar en tennisplan i storlek."

- Vi är naturligtvis väldigt stolta över denna satsning, säger Jan Bernhardsson, VD på SF Bio, och vi kommer också att bygga biografer som på alla sätt manifesterar att biografen även i framtiden kommer att vara det i särklass bästa sätt att se film. Med extremstora dukar, ett ljud i världsklass och med en ypperlig biografmiljö blir detta en anläggning som tar upplevelsen till nästa nivå.

Men frågan är varför SF Bio inte passar på att bygga en Imax, nu när man får utrymmet att göra det.

- Nej, vi vill inte låsa oss med en massa dyra kostnader som Imax innebär. Det kostar att sätta upp en skylt med Imax, för att det är ett dyrt varumärke och vi tror inte biografbesökarna är beredda att betala för det. Men det här blir vår egen Imax, med bättre ljud och bild och allt vad det innebär, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, till MovieZine.se.

Priset för en biobiljett kommer dock vara oförändrat, om man inte väljer VIP-salongen. Mall of Scandinavia i Solna kommer att bli Nordens största köpcentrum och beräknas öppna 2015.

| 22 oktober 2012 18:01 |