Film

Skribent

Anton Skoglar

17 april 2022 | 18:00

"Sökarna" går upp på bio igen - i ocensurerad version

Letar ni efter nästa biofilm? Sökandet är över. Snart går det att återigen uppleva ”Sökarna” på en bioduk igen, denna gång helt ocensurerad.
Den unge mannen Jocke (Liam Norberg, som deltog i 930-miljonerskuppen tillsammans med bland andra Dragomir Mrsic)  lever ett destruktivt liv som till slut leder till ett fängelsestraff efter flertalet av upprepade våldsbrott. Väl i fängelset möter han Tony (Thorsten Flinck) och de båda slår sig samman efter att de suttit av sina straff. Jocke och Tonys liv präglas sedan av rån, våld och droger och en hel del könsord och svordomar yttras. 
 
Norberg åkte ungefär vid samma tidpunkt som ”Sökarna” hade premiär fast och dömdes till fem års fängelse för ett värdetransportrån i Göteborg 1991, och 1996 till ytterligare fem år för 930-miljonerskuppen. Under sin vistelse bakom galler blev Norberg kristen och har sedan dess rest runt i Sverige och berättat sin berättelse. 
 
”Sökarna” drog till sig mycket uppmärksamhet för sitt innehåll och blev den sista svenska filmen som censurerades av statens biografbyrå. Men nu finns möjligheten att se den ocensurerad på bio.
 
Tisdagen den 19:e samt 26:e april går ”Sökarna” upp på utvalda biografer i Gävle, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Norrköping, Stockholm, Umeå, Västerås, Växjö och Örebro.  
| 17 april 2022 18:00 |