Klipp

Skribent

David Sjögren

27 juni 2015 | 20:00

Steven Soderbergh förstår inte filmskapare som inte testar ny teknologi

"Det är hyckleri."
Steven Soderbergh ("Traffic", "Ocean's Eleven", "Contagion") är en av de filmskapare som tidigt gick i bräschen för användningen av digitalt foto, och han ser positivt på nya idéer och teknologisk utveckling. I ett kort klipp från "Side by Side Extra", ett förlängt uppföljningsprojekt till den Keanu Reeves-producerade dokumentären "Side by Side" (som behandlar diskussionen kring analog kontra digital film), förklarar Soderbergh sitt förhållningssätt till såväl ny teknologi som kreativ konst.


Soderbergh menar att "det är hyckleri att som kreativ person säga nej till till något nytt. Definitionen av detta yrke att utforska, utvecklas och skapa ny kunskap och det är ditt ansvar som konstnär", fortsätter han. "Jag blir alltid förvånad när folk ser negativt på något nytt, vare sig det gäller teknologi eller konst som vågar göra något nytt. Jag skulle aldrig vilja uppfattas som en statisk person. Det skulle vara onaturligt, för ingenting i detta universum är statiskt."

"Allt rör sig framåt. Alla ideologier som menar att vi uppnått allt som går att uppnå inom ett visst fält är av fel inställning. Det kommer alltid att finnas nya saker att upptäcka, och vad vi än talar om kommer vi alltid att befinna oss i början av oändligheten. Det är det som är det roliga", avslutar Soderbergh.

Håller ni med Soderbergh i hans filosofi kring filmmediet?
| 27 juni 2015 20:00 |