Film

Skribent

Alexander Dunerfors

22 maj 2013 | 13:01

Soderbergh tar farväl... eller?

Filmregissören gav inga klara budskap på filmfestivalen i Cannes.

I några år nu har det pratats om Steven Soderberghs pensionsplaner. Det är bara det att han gärna gör en till ("Magic Mike") och en till ("Side Effects") och en till ("Mitt liv med Liberace").

Det är inte gärna vi tar farväl av den 50-årige filmskaparen, och frågan är om han själv verkligen är beredd att kasta in handduken.

- Jag vet inte om det här är min sista film. Jag ska definitivt ta en paus nu, men jag vet inte hur länge. Jag kan säga att om det här är min sista film så är jag väldigt nöjd. Jag är jättestolt över den.

I år är han i Cannes med HBO-filmen "Mitt liv med Liberace", exakt 24 år sedan hans genombrottsfilm "Sex, lögner & videoband" vann Guldpalmen. Det är nästan symboliskt om det skulle ta slut här och nu, menar Soderbergh:

- Det finns en koppling mellan den och min första film, för i grund och botten handlar de om två människor i ett rum. Men stilmässigt är det en utveckling. Hade du visat mig filmen när jag var ung, hade jag blivit lycklig av att se så erfaren regi och denna enkelhet. Jag har haft en bra karriär.

"Behind the Candelabra", som den heter på engelska, samlar Michael Douglas och Matt Damon i historien om pianisten Liberace och hans minst sagt extravaganta liv. Många har redan påpekat det tråkiga i att Douglas inte kan bli Oscarsnominerad för sin huvudroll, då filmen är gjord främst för TV. Den sänds på HBO redan på söndag.

I många delar av världen kommer "Mitt liv med Liberace" dock att få biopremiär, och i Sverige går den upp 30 augusti.

Följ vår rapportering från världens största filmfestival på www.moviezine.se/cannes.

| 22 maj 2013 13:01 |