Film

Skribent

Thomas Linnaeus

22 september 2022 | 19:00

Vi har sett 20 minuter ur “Avatar: The Way of Water"

Inför premiären av nya “Avatar” åkte vi till London för att se 20 min av James Camerons kommande uppföljare.
Häromveckan blev MovieZine inbjudna till London för att se 20 min av James Camerons kommande “Avatar: The Way of Water”. 13 år efter originalet är uppföljaren äntligen på väg och jag tackade genast ja till att resa ner för att vara med om presentationen.
 
 
Disney har samlat journalister från hela Europa på en IMAX-biograf och i foajén står vi ivrigt och väntar. Jon Landau, producenten bakom lite mindre projekt såsom “Titanic”, första “Avatar” och dess uppföljare står och minglar med oss när det plötsligt uppstår tumult.
 
Bailey Bass, Jack Champion, Jamie Flatters och Trinity Jo-Li Bliss kommer in i rummet och fotografer börjar genast plåta dem. Vilka är dessa? Det undrade jag med. Gänget är nya unga, fräscha stjärnor som spelar na’vi-barnen i “Avatar: The Way of Water”. Jon Landau hälsar dem välkomna och tillsammans går vi in i biografen med 3D-glasögonen i högsta hugg.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Jake och Neytiri har blivit en familj

 
Inne på scenen presenterar värden både Jon Landau och de unga stjärnorna. Vi får veta att de 20 minuterna vi ska få se är olika scener ihopklippta i en slumpmässig ordning. Biografen släcks och vi tar på oss 3D-glasögonen.
 
Jag får inte spoila för mycket om själva handlingen, men jag får berätta om vad jag såg i klippen. Jag var skeptisk till en början, men utifrån dessa scener ser “Avatar: The Way of Water” faktiskt helt otrolig ut.
 
Man glömmer bort att förutom skådespelarna som spelar människor, så är inget annat på riktigt. Na’vi-folket är inte skådespelare i blått smink. Träden, buskarna, grönskan generellt är inte riktig vegetation. Vattenmiljöerna och dess djur existerar inte i verkligheten… Jag måste nypa mig i armen!
 
Jake Sully och Neytiri, filmens huvudpersoner har fått en familj sen vi sist såg dem. Jag vet inte exakt hur många barn det handlar om, men minst tre av dem; Tuktirey, Neteyam, Lo'ak, får vi se leka under vattnet. Olika djur som påminner om maneter och fiskar simmar igenom ett korallrev och barnen följer efter dem.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Nya karaktärer introduceras

 
Förutom deras biologiska barn har även Jake och Neytiri tagit sig en ett mänskligt barn, Spider, som spelas av Jack Champion, som sitter i publiken med oss. I en scen med honom flyter karaktären i land upp på en sten.
 
Till en början verkar det vara helt öde, men det visar sig att stenen i själva verket är Pandoras motsvarighet till en val. Detta djur har tyvärr fått i sig en harpun i ena fenan och Spider vill givetvis hjälpa till. Han börjar lirka med föremålet och upptäcker att det sitter fast underifrån. Spider dyker ner och börjar vrida och vända på harpunen, och till slut kommer den loss… Vi håller tummarna för att valen och Spider blir bästa vänner efter räddningsoperationen.
 
I nästa scen får vi se en annan klan av na’vi-folken än den vi är vana vid. Våra nya vänner är gröna och verkar vara mer vattendjur än det blå folket vi lärde känna i första “Avatar”. De har fenor längst armarna och bor vid vattnet. Det verkar som att de både kan andas över ytan och under vattnet. Jake, Neytiri och barnen är på flykt och söker hjälp hos denna klan. Vad som hänt är inte tydligt, men familjen behöver hjälp av dem.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3D-tekniken ser riktigt bra ut

 
Precis som med förra ”Avatar” tar James Cameron ännu en gång tillbaka 3D-glasögonen i biosalongerna. Förra gången tyckte jag att det var poänglöst. Både innan och efter att jag hade sett filmen. Vid tidpunkten jämförde jag den med “Spy Kids 3D” och tyckte att “Avatar” inte höll måttet. 
 
Jag kanske var hård då, och jämför man bägge filmerna idag är rimligtvis “Avatar” filmen som åldrats bäst. Men i “Avatar: The Way of Water” är det något som känns annorlunda. Det kanske är för att jag sitter på en av de finare IMAX-biograferna i Europa, eller för att jag gick in med låga förväntningar, men nya “Avatar” fångar mig helt. 
 
 
Naturligtvis förbättrar inte 3D:n filmens story, men tekniken gör världen större och rikare. Olika djur flyger förbi skärmen, vindarna drar igenom skogar och livet under vattnet blir mer tydligt, vackert och fulländat. Med 3D:n har James Cameron gjort planeten Pandora mer levande än någon annan filmmiljö tidigare.
 
Allt som allt, så tycker jag att dessa 20 minuter är helt fantastiska. Miljöerna, karaktärerna och regin verkar vara på topp och allt bäddas in i läckra 3D-effekter. James Cameron, som gjort några av de bästa uppföljarna någonsin, med “Aliens”, Terminator 2: Judgement Day”, och givetvis “Pirahna II: The Spawning” i bagaget - gör det ännu en gång.
 
 
“Avatar: The Way of Water” har premiär den 14 december i Sverige.
| 22 september 2022 19:00 |