Serie

Skribent

Patrik Jonsson

30 mars 2017 | 17:00

Släpp fångarna loss, det är vår! Vi kollar in nya "Prison Break"

Nästa vecka är det dags för Scofield &co att göra stor comeback i tv-rutan då det vankas säsong fem av "Prison Break". Patrik Jonsson har spanat in de första avsnitten, och det är med minst sagt blandade känslor han återser detta gäng.
Redan på förhand var jag ytterst skeptisk till en fortsättning av "Prison Break", den lämnade oss inte med flaggan i topp direkt. Istället var serien en enda lång och krogig utförsbacke redan från slutet av den första säsongen. Då samtida seriesuccéer som "24" och "Heroes" båda fått fortsättningar (man helst vill glömma) var det väl dock bara en tidsfråga innan även "Prison Break" skulle få en revival.
 
Sist vi mötte karaktärerna i "Prison Break" gifte sig Michael Scofield med Sara Tancredi. Lyckan blev dock inte särskilt långvarig då Sara blev slutligen blev gripen för mordet på Christina Scofield. Denna händelse resulterade sedermera i att gänget, bestående av Michael, Lincoln, Sucre och Alex, återförenades med avsikt att bryta ut Sara. Mitt i all tumult offrade sig dock Michael för att hjälpa Sara fly. I den allra sista scenen kunde vi sedan se Lincoln och Sara titta på en dvd som Michael lämnade åt dem, med en förklaring till varför han gjorde som han gjorde. 
 
Utan att spoila alltför mycket kan jag väl berätta att den nya säsongen drar igång sju år efter Michaels "död". Nya uppgifter och ledtrådar, främst sprungna från T-Bag, skvallrar om att Michael faktiskt fortfarande kan vara vid liv och sitter i ett helvetesfängelse beläget i Ogygia, Yemen. Detta gör att Sara återigen slår sig ihop med Lincoln. Tillsammans med Sucre och C-Note planerar de sedan den största och mest invecklade utbrytningen hittills. 
 
 
I sedvanlig ordning ska jag lyfta fram några punkter, både negativa och positiva. Lite synpunkter från undertecknad, sedan får ni givetvis själva avgöra ifall ni ger serien en chans eller inte. Detta är endast vad jag personligen tyckte. Vi tar och börjar med det positiva!
 

Kortare format

 
Att den femte säsongen består av mycket färre avsnitt (9) än de tidigare säsongerna, som snittade på kring tjugo avsnitt per säsong, ligger definitivt till seriens fördel. På detta sätt blir förhoppningsvis det hela både tajtare och mer fokuserat. Risken för att det hela ska kännas allt för utdraget, som onekligen många av de äldre säsongerna upplevdes, minskar avsevärt. Nu har ju jag dock endast spanat in två avsnitt så inget står så klart skrivet i sten, men ett kortare format känns så här på förhand helt rätt. 
 

Snyggt, påkostat och välproducerat

 
Årets upplaga av "Prison Break" är en riktigt snygg produktion, inget snack om saken. Det är minst lika påkostat, om inte mer, som då det en gång begav sig. I den nya säsongen har vi dessutom flyttat oss till Yemen, i och för sig både på ont och gott, men att man inte varit blyg med att spendera lite extra dolares är det som sagt inte mycket att orda om. 
 

Många kära återseenden

 
Detta är helt klart seriens absolut starkaste egenskap, att de fick så pass många skådespelare att återvända till utbrytarcirkusen ser jag nog som ett mer eller mindre måste. "Prison Break" var (och är fortfarande) en serie mycket starkt förknippad med dess färgstarka karaktärer. Förutom bröderna Burrows (Dominic Purcell) och Scofield (Wentworth Miller) återvänder även Tancredi (Sarah Wayne Callies), Sucre (Amaury Nolasco) och C-Note (Rockmond Dunbar). Det är dock herrarna T-Bag (Robert Knepper) och Kellerman (Paul Adelstein) som i stort sett stjäl hela showen. 
 
 
So far so good, nu börjar det dock mörkna där bortåt horisonten. Här är vad som inte funkar:
 

Oerhört långsökt och överdrivet 

 
Tyvärr drabbas jag då och då av samma känsla som jag gjorde då jag en gång satt och såg typ säsong tre och fyra; nu börjar det spåra ur, nu börjar det bli för mycket, nu börjar det bli... just det; alldeles för överdrivet. Yemen i all ära, men då de tar i så de närmast skiter på sig blir det bara löjligt. Jag förstår att tanken var att de skulle överträffa de tidigare säsongerna (som mest kan liknas vid semesterorter i jämförelse) och att de på så sätt skulle skapa mera spänning. Det funkar inte, fail. Jag köper helt enkelt inte mycket av detta upplägg, jag ska dock inte påstå att jag är direkt överraskad.
 

Taskigt manus

 
Denna punkt går faktiskt lite hand i hand med den föregående då jag återigen kommer in på Yemen. I ett fruktansvärt fängelse i just Yemen sitter nämligen Scofield, det lämnas dock knappt något förklaring på hur eller varför han hamnade där överhuvudtaget. Vidare är det små störande logiska luckor och handlingar lite all over the place. Trots att det gått åtta år sedan serien sist "avslutades", har man knappast spenderat merparten av den tiden på manuset, det känns mer som ett par, tre månader. 
 
Nu får vi kanske mer förklarat för oss längre in i säsongen (förhoppningsvis), men det fungerar inte för mig att dra igång det hela på det här sättet. Dessutom känner jag på mig att de eventuellt stundande "förklaringarna" kommer att vara milt sagt långsökta, det ligger liksom en sådan slags feeling över hela serien.
 

Ett frustrerande slarv med karaktärerna

 
Detta sett till både de nytillkomna figurerna som till de gamla återvändande. Visst, det är som jag tidigare nämnde skitkul att få återse alla dessa ansikten, men man måste ju även tilldela dem någon slags mening och djup... Bröderna Burrows och Scofield lunkar på i vanlig takt. De har väl egentligen aldrig sållat sig till seriens mest intressanta och färgstarka karaktärer, men i denna femte säsong känns de än mer trötta och oengerande. 
 
Detsamma kan sägas om Tancredi, medan Sucre och C-Note fullständigt kastas bort. Det känns som de finns där bara för att finnas där, inte mycket att jobba med där inte. Det är som sagt endast T-Bag och Kellerman som det slår några slags gnistror om, utan dessa tu hade detta förmodligen varit på gränsen till outhärdligt. När det gäller de nya karaktärerna? Ja vilka? Jag har redan glömt bort dem.
 
 
Sammanfattningsvis är "Prison Break 2017" dessvärre inget vidare bra. Jag skulle dock inte vilja påstå att den är lika dålig som fortsättningen av "Heroes", men inte är det mycket att hänga i den berömda. Den känns mörkare än de tidigare säsongerna, vilket givetvis kan ses som något positivt, men då den är så pass överdriven och framförallt ihålig i så pass många andra aspekter är den näst intill omöjlig att ta på allvar i vilket fall. 
 
För nostalgikern finns så klart en del att hämta, men även vi nostalgiker förtjänar en stadigare och mer hedersam fortsättning. Ni kan gärna ge den en chans, om inte för annat så för T-Bag och Kellerman, förvänta er dock inget direkt uppryck från där den "slutade" 2009.
 
Värt att återigen poängtera är att jag endast sett två avsnitt, "Prison Break 2017" kan absolut rycka upp sig längre fram. Jag personligen skulle dock inte hoppas alldeles för mycket på detta.
 
Den femte säsongen av "Prison Break" har premiär onsdag 5:e april på Viaplay, medan TV3 "eftersänder" dagen efter, den 6:e april. Då dyker den även upp på Viafree.
 
Vad tror ni själva? Var det ett bra val att göra en fortsättning på "Prison Break" och framförallt, kommer ni att se den? Kommentera gärna nedan!
| 30 mars 2017 17:00 |