Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 april 2023 | 08:35

Skriver AI framtidens filmmanus? "Avengers"-regissören tror det

Inom kort kan vi få se filmer som skrivits och skapats helt av artificiell intelligens - och publiken kommer inte märka någon skillnad.
Redan inom två år kommer vi få se den första långfilmen skriven och skapad av en AI. Det tror "Avengers"-regissören Joe Russo.
 
- Det är enormt värdefullt att vem som helst kan berätta en historia, eller göra ett storslaget spel, med hjälp av en fotorealistisk spelmotor oh AI-verktyg. Och det tycker jag är spännande, sade Russo under en paneldiskussion med Collider.
 

En romcom med Marilyn Monroe - och dig?

 
Även om ingen kan förutspå hur AI kommer påverka Hollywood, så ser Russo ljust på en framtid där Generation Z är proffs på att hantera artificiell intelligens.
 
- En hel generation har en enkel expertis och de är inte rädda för teknologin. Potentiellt sett kan det styra och påverka berättande. Man kan skapa en historia som konstant utvecklas, som ett spel, en film eller en tv-serie.
 
Eller vad sägs om att komma hem efter en lång arbetsdag och streama din alldeles egna romcom med en Hollywoodstjärna? Russo ser möjligheter:
 
- Man kan säga till AI: "Hej, jag vill se en romantisk komedi med min fotorealistiska avatar och Marilyn Monroes avatar" och den kommer att skapa en fullt duglig historia med dialog som efterliknat din röst. Eller säg att du vill spela Fortnite med mer skräckelement? Jag tror att det är dit vi är på väg, siar Joe Russo.
 
Joe och Anthony Russo regisserade Avengers-uppföljarna "Infinity War" och "Endgame", två av de mest inkomstbringande filmerna någonsin.
 
AI-teknologins framfart har bara det senaste året gett oss en mängd spännande konst, verklighetstrogna foton, och inte minst den här recensionen av "Ensam hemma". Det växer också en del etiska frågor - kan och borde manusförfattare använda sig av AI när de skapar framtida filmer och serier? Kan en datorgenererade produkt ersätta äkta kreativitet?
 
Det är spännande tider vi lever i, och så länge AI vill leka Spielberg istället för att ni vet, ta över världen och utrota mänskligheten, så säger jag: "bring it".
| 26 april 2023 08:35 |