Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

8 januari 2024 | 07:00

Kvällens tv-tips: Skräckfilmen fyller 44 år - "psykisk tortyr för hjärnan"

Isolering, kyla och galenskaper i Stanley Kubricks klassiker lämnar publiken i fasa.
Vissa skräckfilmer slutar aldrig att skrämma skiten ur publiken oavsett hur många år dom har på nacken. Till den lilla och exklusiva skaran tillhör Kubricks "The Shining", en film som influerat skräckgenren i snart 44 år. Många anser att filmen är en av historiens mest skrämmande filmer - om inte den mest skrämmande - och det finns otaligt många rykten och myter om konstigheter som inträffade under inspelningen. 
 
 
Kubrick var under inspelningen en plåga eller perfektionist beroende på hur du ser det, dock har Nicholson sagt att dom trots Kubricks temperament hade en bra jobbrelation. I "Making The Shining" får man se att fallet inte var detsamma för Shelley Duvall som fick ta emot större delen av Kubricks kommentarer och pikar. Han anklagade henne till och med för att slösa filmteamets tid, men i efterhand har hon sagt att han mest troligen gjorde detta för att få ut det bästa av henne och att hon aldrig skulle byta ut erfarenheten mot något - och att hon aldrig vill uppleva det igen. 
 
Kim Nilsson ger filmen en fyra i betyg på MovieZine och skriver att "Kubrick är inte rädd för att använda starka scener eller mycket blod, men "The Shining" är knappast någon splatterfilm. Istället är det psykisk tortyr för hjärnan att sitta kvar ju längre galenskapen utvecklas." Det är minst sagt en ryslig och iskall filmupplevelse som nu visas på tv lagom till vår isiga vinter. 
 
 
Här kan du se "The Shining": 
 
• Ikväll 22:20 på Kanal 5
• Streama på Viaplay 
• Hyr eller köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes 
| 8 januari 2024 07:00 |