Film

Skribent

Jakob Åsell

3 juli 2020 | 13:30

Skräckfans klarar pandemier bättre visar ny forskning

Fiktiva mardrömsscenarion förbereder oss på det värsta, visar nya rön.
Coronapandemin har vänt upp och ner på världen som vi tidigare kände den. Omställningen och osäkerheten har varit krävande för oss alla, men nu visar ny forskning att fans av en viss underhållnings-genre har varit bättre förberedda än andra.
 
En ny studie publicerad i Evolutionary Studies in Imaginative Culture har funnit att fans av skräckfilmer – särskilt de som kretsar kring enorma katastrofer – i stort har hanterat coronavirus-pandemin bättre än andra. Studien, som genomfördes av psykologen Coltan Scrivner vid University of Chicago, fann att de som har en dragning till en viss form av undergångs-underhållning kan ha "en anpassningsbar predisposition" till "att lära sig om de farliga och motbjudande aspekterna av ett nytt hot."
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
"Contagion" (2011)
 
"En bra film drar in dig i karaktärernas perspektiv, på så vis repeterar oavsiktligt dessa scenarier" säger Scrivner i en intervju med The Guardian. "Om du har sett det ske hundratals gånger på film, så möter en pandemi inte dig med garden nere."
 
Forskaren i fråga pekar även på att skräckfans, bortsett från toalettpapper, hade god kunskap om vad man behövde handla när katastrofen kom. Studien analyserade människors tittarhistorik och preferenser gällande filmgenrer och jämförde detta med hur väl förberedda dessa individer har känt sig under den rådande pandemin. Forskningsprojektet fann att individer med en personlig dragning åt skräckrelaterade medier, särskilt de som involverade någon slags samhällskollaps, upplevde att de hade upplevt den här typen av situation tidigare, fast genom andra.
 
Vad säger ni, vilka filmer har förberett er inför den rådande pandemin?
| 3 juli 2020 13:30 |