Skribent

Andreas Samuelson

30 oktober 2011 | 12:01

Skräckextra: Filmstjärnorna i tidiga roller

Nuförtiden är det inte helt rumsrent för en prisbelönad, namnkunnig skådespelare att medverka i skräckfilmer, men de flesta stora stjärnorna har som unga och oetablerade dykt upp i mer eller mindre obskyra rullar där de antingen fått huvuden att rulla – eller fått sitt eget avhugget.

Se filmstjärnorna i rollerna de gärna glömmer…

10 som inte klarade sig

George Clooney i ”Return to Horror High”

Den framtida Oscarsvinnaren filmdebuterade i mördarbjörnrysaren “Grizzly II” och följde upp med en kortlivad biroll som – ironiskt nog – en karriärsugen skådespelare i den här B-filmen om en mördare som härjar på en skräckfilmsinspelning.

Harrison Ford i ”The Possessed”

Då mest känd för en biroll i George Lucas ”Sista natten med gänget”, den här bortglömda TV-thrillern hade premiär en månad innan ”Stjärnornas krig” gick upp på bio och Ford blev Han Solo med hela världen. I den ”Exorcisten”-inspirerade skräckisen spelade han en kåt lärare med ett grymt öde.

Jack Black i ”Jag vet fortfarande vad du gjorde förra sommaren”

Komikern och rocksångaren var redan en välanvänd birollsinnehavare men några år från genombrottet när han dök upp oanmäld som instabil knarklangare med dreads och Hawaii-skjorta i den här uppföljaren. Kurviga Jennifer Love Hewitt prioriterades dock och Black fick ganska snart smaka på mördarfiskarens krok.

Julianne Moore i ”Handen som gungar vaggan”

Den hyllade, rödhåriga skönheten gjorde sin debut som mumieoffer i skräckantologin ”Tales from the Darkside” innan hon några år senare fick den lite otacksamma rollen som bästa väninnan till hjältinnan i thrillern där Rebecca DeMornay är Barnvakten från Helvetet som fixar otrevliga dödsfällor i trädgårdshuset.

Kristin Davis i ”Doom Asylum”

Elva år innan hon blev modeikon och TV-stjärna i ”Sex & the City” så filmdebuterade brunetten i en usel lågbudgetskräckis som innebar att hon fick bära blå baddräkt och jätteglasögon innan hon olyckligt blir ihjälborrad av en galen zombie.

Johnny Depp i ”Terror på Elm Street”

Den kanske mest berömda skräckfilmsdebuten. Jack Sparrow själv hade inte ens planer på filmkarriär när han följde med en kompis som skulle på audition för Wes Cravens kultrysare. Rollen som hjältinnans dömde pojkvän som offras i ett av Freddy Kruegers mest uppfinningsrika mord blev början på en av Hollywoods största namns karriär.

Se klippet på YouTube

Mickey Rourke i ”Mördande skratt”

Bara tre år innan Rourke blev filmstjärna och sexsymbol – och nästan 30 år innan Oscarsnomineringen och comebacken med ”The Wrestler” så kämpade Rourke med ynkliga biroller och fick i den här kalkonen spela en kaxig kollega till en filmbesatt psykopat. Utsikterna såg knappast bra ut…

Stacy “Fergie” Ferguson och Paul Walker i “Spöksnubben i skrubben”

Black Eyed Peas-sångerskan och ”Fast & Furious”-stjärnan började sina karriärer redan som småttingar, långt innan de blev tvålfagra sexsymboler. I den här monsterkomedin var Walker en ung, smart hjälte i nördbrillor som kämpar mot ett garderobsmonster. Stackars Fergie var dock mer kortlivad.

James McAvoy och Isla Fisher i ”The Pool”

Skottarna tog ett ordentligt steg in i Hollywood med ”Last King of Scotland” respektive ”The Wedding Crashers”. Men innan fick de offra sig för att betala hyran med en tysk lågbudgetkopia av ”Scream” där båda slaktades av maskerad mördare i simhall.

Julia Louis-Dreyfus i ”Troll”

Idag: en Golden Globe-belönad TV-stjärna känd som Elaine i ”Seinfeld” och sin egna sitcom ”Christine”. Då: ”Saturday Night Live”-komiker som förbannades av ett ondskefullt troll och fick springa runt naken i en magisk skog. Uppföljaren har utnämnts till världens sämsta film men originalet var ingen höjdare heller…

10 monster, psykopater och andra skräckfigurer

Jim Carrey i “En lady på bettet”

Kanadensaren slog igenom 1994 som Ace Ventura men filmdebuterade redan elva år tidigare och fick sin första huvudroll i den här vampyrkomedin. Tyvärr kom inte riktigt hans komiska talanger till sin rätt när han raggades upp av blodsugardrottningen Lauren Hutton.

Jack Nicholson i ”Little Shop of Horrors”

En av Oscarvinnarens första roller och början på ett samarbete med B-filmskungen Roger Corman. Nicholsons machokistiska tandläkarpatient Wilbur Force bidrog nästan med kultfilmens mest klassiska scen (trots att den inte inkluderar stjärnmonstret Audrey II) och upprepades av Bill Murray i remaken liksom i musikalen som följde.

Renee Zellweger och Matthew McConaughey i ”Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation”

Stjärnorna från Texas var kanske någonstans dömda att medverka i en uppföljare till skräckklassikern ”Motorsågsmassakern” som för alltid kopplade ihop kannibalistiska psykopater med delstaten. I den här, del 4 i serien, fick Bridget Jones springa för livet från motorsågssvingande Leatherface medan McConaughey fick chansen att överspela så bloddropparna sprutade.

Jesse Eisenberg och Milo Ventimiglia i ”Cursed”

Eisenberg, som även skymtades i kalkonen ”The Village”, vill kanske se ”Zombieland” som sin stora skräckroll, men flera år innan han Oscarsnominerades för ”Social Network” så spelade han huvudrollen som tonårig varulv i den här Wes Craven-floppen där ”Heroes”-stjärnan Ventimiglia var kaxig skolrival.

Ryan Reynolds i ”Big Monster on Campus”

Inget är egentligen så dåligt i jämförelse med Reynolds senaste pinsamhet ”Green Lantern” men den här monsterkomedin där han återupplivas i Frankenstein-stil är nog en anekdot den vältränade kanadensaren gärna gömmer i garderoben.

Jason Bateman i ”Teen Wolf Too” och “Bates Motel”

Den Golden Globe-belönade film- och TV-stjärnan har en inte helt känd karriär som ungdomsskådis som inleddes med “Lilla huset på prärien”. När den följdes av totalsågade uppföljare till Michael J. Fox-komedin ”Teen Wolf” respektive ”Psycho” är det lätt att förstå att han gärna sopar den under mattan.

Christopher Walken i ”The Happiness Cage”

Hollywoods mest älskade filmpsykopat med över 100 roller på CV:et har flera meriter han knappast gärna stoltserar med men hans första huvudroll var som en tysk soldat med aggressivitetsproblem och experiment som innebär hjärnimplantat.

Chloe Moretz i “The Amityville Horror” och “The Eye”

Självaste Hit-Girl från “Kick-Ass” hade redan synts på bioduken sedan åtta års ålder och en av första rollerna var som läskig unge som pratar med spöken i den lättglömda remaken av ”Huset som Gud glömde”.

Malin Åkerman i ”The Invasion”

Vår blågula blondin skymtades i en oanmäld biroll som missnöjd flickvän till Nicole Kidmans ex Jeremy Northam i den tredje remaken av ”Världsrymden anfaller” där hon liksom de flesta snabbt förvandlades till känslolös utomjording.

Se klippet på YouTube

Tara Reid i ”Salem’s Lot – återkomsten”

Innan fylleskandalerna, nakenbilderna och B-filmerna så filmdebuterade ”American Pie”-blondinen som söt 12-åring i uppföljaren till en Stephen King-skräckis där hon var vampyr i en småstad där blodsugarna livnär sig på kossor.

20 som överlevde

Tom Hanks i ”Han vet att du är ensam” (se klipp)

Clint Eastwood i ”Monstret tar hämnd” (se klipp)

Viggo Mortensen i ”Upplopp i Credemorefängelset” och ”Motorsågsmassakern 3” (se klipp)

Naomi Watts i ”Children of the Corn IV: Deadly Harvest” (se klipp)

Paul Rudd i ”Alla helgons blodiga natt 6” (se klipp)

Amy Adams i ”Psycho Beach Party” (se klipp)

Jennifer Aniston i ”Leprechaun” (se klipp)

Brad Pitt i ”Cutting Class” (se klipp)

Hugh Grant i ”Legenden om den vita ormen” (se klipp)

James Gandolfini i ”Ondskans spår” (se klipp)

Sam Rockwell i “Clownhouse” och ”Happy Hell Night” (se klipp)

Emile Hirsch i ”Gargantua” (se klipp)

Stephen Dorff i ”The Gate” (se klipp)

Patricia Arquette och Laurence Fishburne i ”Terror på Elm Street 3” (se klipp)

Demi Moore i ”Parasite” (se klipp)

Sharon Stone i ”Hämnd från andra sidan” (se klipp)

Meg Ryan i ”Huset som Gud glömde 3” (se klipp)

Mark Ruffalo i ”Tandläkaren” och ”Mirror, Mirror” 2 och 3 (se klipp)

Mia Wasikowska och Sam Worthington i ”Territory” (se klipp)

Seth Green och Alfonso ”Carlton” Ribiero i ”Ticks” (se klipp)

Bubblare:

Kevin Bacon i “Fredagen den 13:e” (se klipp)

Gerard Butler i ”Tale of the Mummy” och “Dracula 2000” (se klipp)

Owen Wilson i ”Anaconda” (se klipp)

Brooke Shields i ”Alice söta Alice” (se klipp)

David Caruso i “The Warning” (se klipp)

Kate Beckinsale i ”Haunted” (se klipp)

Emily Browning i ”Ghost Ship” och “Darkness Falls” (se klipp)

Jennifer Connelly i “Phenomena” (se klipp)

Matthew Fox och Philip Seymour Hoffman i ”Min pojkvän är en zombie” (se klipp)

Josh Holloway i ”Sabretooth” (se klipp)

Mila Kunis i ”Piranha” (se klipp)

Steve McQueen i ”Faran från skyn” (se klipp)

Abigail Breslin och Rory Culkin i ”Signs” (se klipp)

Hayden Christensen i “I skräckens skugga”

Zach Galifianakis i ”Below”

Michelle Williams i “Species”

Billy Bob Thornton i “Chopper Chicks in Zombietown”

John Travolta i “I Djävulens klor”

Helen Hunt i “Den onda gåvan”

Samuel L. Jackson i ”Def by Temptation” och “Exorcisten III”

Katherine Heigl i ”Bride of Chucky”

Jeff Goldblum i ”Ondskans redskap”

James Marsden i ”Campfire Tales”

John Goodman i ”C.H.U.D.”

Leonardo DiCaprio i “Critters 3”

Eva Mendes i ”Children of the Corn 5” och “Mördande legender 2”

Jason Alexander och Holly Hunter i “Brännmärkt”

Ryan Phillippe i “Deadly Invasion”

Mads Mikkelsen i ”Nattens ängel”

Hilary Swank, Ben Affleck och Thomas Jane i “Buffy vampyrdödaren”

Danny Trejo i “The Hidden”, “Maniac Cop 2”, “Dubbelgångaren” och “Anaconda”

| 30 oktober 2011 12:01 |