Invasion 2007

Invasion poster

Synopsis

En mystisk epidemi som förändrar människans beteende, visar sig vara av utomjordisk härkomst. När en psykiater i Washington D.C. upptäcker att hennes egen son kan vara nyckeln till att stoppa spridningen, hänger hela mänsklighetens framtid på att hon ska lyckas skydda sin son. Fjärde versionen av ”Världsrymden anfaller”.
Ditt betyg
2.2 av 241 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Invasion
Biopremiär
2 november 2007
DVD-premiär
6 mars 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Marika Lövström

1 januari 2008 | 00:00

En karbonkopia av en karbonkopia

Jag har inget emot så kallade remaker av filmer, de kan vara rätt bra. Filmen "Invasion" är dock en remake av en remake av en remake. Den ursprungliga filmen – "Invasion of the Bodysnatchers", hade sin gastskrikande premiär redan 1956, sedan följde en rad med än sämre uppföljare och remakes. Själva konceptet verkar vara ett drömscenario för att göra en ny film, och en till, och en till. Kortfattat handlar konceptet i "Invasion" om att alienssporer tränger in i människors kroppar via kroppsvätskor, helst kräks. När sedan personen sover börjar sporerna sprida sig okontrollerat i kroppen för att slutligen under r.e.m.-sömnen förvandla dig till slem. När du sedan vaknar är du under total kontroll av en kollektivistisk alien vars enda mål är att kräkas på andra för att slutligen utplåna den individualistiska människan. Mitt uppe i denna sörja av mänsliga kroppsvätskor ser vi ögonbedövande vackra Nicole Kidman och Daniel Craig som tappra läkare som kämpar för att inte somna för att rädda Kidmans immune son från att mördas.

Kidman spelar en postmodernistisk feminist-psykiatriker, expert på människors agerande och natur. Vem bättre än hon är lämpad att avslöja de onda aliensarnas avsikter? Craig spelar hennes wanna-be-boyfriend som uppfyller alla hennes önskemål i väntan på att lägga in en avgörande stöt.

Det grundläggande dilemmat i filmen är vad som gör oss mänskliga. Är vi inte fortfarande primitiva djur som i pressade situationer kan göra vad som helst för att överleva? Hirschbiegel vet inte alltid vilket ben han ska stå på, vilket märks eftersom handlingen velar. Är aliensarnas övertagande av mänskligheten till godo eller ondo? Med aliens som marionettspelare förekommer inga krig, skilmässor, våldtäkter eller mord. Den här aspekten dribblar regissören Hirschbiegel ("Undergången") nästintill bort och därmed försvinner sciencefictiongenrens paradgren – samhällskritiken.

"Invasion" har även haft stora svårigheter att gå upp på bio. Filmen var färdigklippt redan 2006, men skådespelarna fick kallas in igen för att spela in kompletterande scener för att få historien att gå ihop. Matrixbröderna Andy och Larry Wachowski fick skriva de nya scenerna och "V för Vendetta"-regissören James McTeigue regisserade. Science fiction och fantasyfilmer lider av att inte bli tagna på allvar. Antingen hyllas de för sin kreativitet och fantasi – som "Matrix" och "Sagan om ringen"-triologin. Eller så framstår filmen som ett skämt. När jag snabbt redogjorde för min sambo vad "Invasion" handlar om, att människor blir lydiga zombies efter att någon kräkts på dem – undrade han om det var en komedi jag sett. Ibland undrade jag samma sak där jag satt i biosoffan. I sina stunder är "Invasion" suggesivt skrämmande, men det skrämmande består i att vi som tittare inte vet vad som ska hända och vem som är monstret.

I filmen kommer förklaringen på människors agerande redan efter 10 minuter, spänningen försvinner och kvar blir endast komiskt dåliga element som aliens kaskadkräkningar och små barn i mörka lönnmördarkostymer. Mitt bästa tips är att se om orginalet från 1956, det är en snygg, kreativ och läskig film – allt det bra science fiction ska vara. "Invasion" framstår bara som en skämtsam karbonkopia av en karbonkopia.

| 1 januari 2008 00:00 |