Film

Skribent

MovieZine

14 februari 2020 | 10:30

Skandinavisk storfilm om Drottning Margareta på väg

Trine Dyrholm klar att spela Drottning Margareta i SF Studios och Charlotte Sielings historiska drama.
SF Studios och regissören Charlotte Sieling presenterar idag skådespelarna i det kommande historiska dramat "Drottning Margareta".

Den danska filmstjärnan Trine Dyrholm ("Hjärter dam") gör huvudrollen som Drottning Margareta tillsammans med en skandinavisk ensemble bestående av bland annat svenska skådespelarna Suzanne Reuter, Simon J. Berger, Magnus Krepper och Thomas W. Gabrielsson ("A Royal Affair").

Historien utspelar sig år 1402, när drottning Margareta lyckats med vad ingen man har gjort innan henne. Hon har samlat Danmark, Norge och Sverige i en fredsunion som hon ensam regerar genom hennes unga, adopterade son Erik. Unionen är full av fiender och Margareta planerar därför ett arrangerat äktenskap mellan Erik och en engelsk prinsessa. En allians med England ska säkra unionens status som en ny europeisk stormakt, men en hissnande konspiration är på gång som kan förgöra Margareta och allt som hon tror på.

- Drottning Margareta var en imponerande kvinna vars historia jag vill berätta, som förvånansvärt aldrig har berättats tidigare på vita duken. Jag tänker ge henne en röst och berätta historien om en av Europas starkaste ledare. Om kvinnan som skapade Kalmarunionen, som varade i 126 år, och om kvinnan som regerade trots, och inte på grund av hennes kön, säger regissören Charlotte Sieling i ett pressmeddelande.

Även danska skådespelarna Søren Malling ("Brottet") och Morten Hee Andersen ("Fräls oss ifrån ondo"), norska Jakob Oftebro ("Hamilton") och Bjørn Floberg ("Ut och stjäla hästar") och tyske Richard Sammel ("Inglorious Bastards") kommer att medverka i filmen.

Filmen börjar spelas in i mars 2020 och förväntas ha biopremiär under våren 2021.
| 14 februari 2020 10:30 |