Film

Skribent

MovieZine

21 juni 2020 | 15:00

Skandalerna i Svenska Akademien blir film

Nordisk Film ska filmatisera "Klubben", Matilda Voss Gustavssons reportagebok om krisen i Svenska Akademien.
Nordisk Film har förvärvat filmrättigheterna till "Klubben", Matilda Voss Gustavssons reportagebok om trakasserier och övergrepp inom ramen för en av Stockholms mest välrenommerade mötesplatser för kultur, och om krisen i Svenska Akademien.

Manus skrivs av danska Maren Louise Käehne, känd för "Hjärter Dam" som blev Danmarks Oscarbidrag 2020.

– Jag är väldigt glad över vad som för mig är ett drömsamarbete. Maren Louise Käehne är en av de mest intressanta manuskriptförfattarna just nu - och med en unik blick för makt. Jag vet att hon kommer förvalta "Klubbens" komplexitet. Att hon kommer förena etik med konstnärlig integritet och kompromisslös kvalitet, säger Matilda Voss Gustavsson i ett pressmeddelande.

Om boken "Klubben"

När Matilda Voss Gustavsson i november 2017 publicerade den första artikeln om kulturprofilen gick det inte att förutse effekten. Hennes artiklar i Dagens Nyheter fick ner Svenska Akademien på knä med resultatet att 2018 års Nobelpris i litteratur inte delades ut det året.

I "Klubben" gräver Matilda Voss Gustavsson ännu djupare i historien om kulturinstitutionen Forum och hon fortsätter sin undersökning av makten i kulturvärlden. Hon skriver om de stora motsättningarna inom Svenska Akademien, rättegången där den så kallade Kulturprofilen dömdes för våldtäkt och om tiden runt publiceringen av sina reportage.
| 21 juni 2020 15:00 |