EFTERSNACK

Skribent

Saga Olsson

14 maj 2017 | 12:00

"Skam" avsnitt 5: Judas-kyssen som delar alla i två läger

Om ni minns säsongens första avsnitt, där Sanas mamma ifrågasätter hur hon kan ha norska vänner utan att förlora sig själv, så nu har hon nu snarare börjat förlora allt. Men om vi känner Sana rätt, borde hon fortfarande kunna vända på situationen… Eller?
Redan i öppningsscenen kan vi ana de första tecknen på att det är ett avsnitt i svekets tecken. Vilde, Eva och Chris står och sammanstrålar med Pepsi Max-gänget vilket redan där får henne att börja ana oråd. Att det kommer ut att varken hon eller Noora blivit medbjudna i bussens Facebook-grupp, gör inte saken bättre.

Hemma möter hon nästa svek. Med hennes mamma rotandes i hennes rum. Som tur är leder det till ett fint syskon-moment som leder till att Elias frågar Sana om hon gillar Yousef och jag märker att jag ser lika mycket fram emot festen, som Sana gör, när Elias lovar att ta med Yousef till festen. Och blir lika förundrad som Sana när hon vänder blicken åt både vänster och höger, men inte ser någon av de där och lika lättad när de kliver in under hela seriens kanske finaste scen. Som på under en minut ändrar skepnad och blir en av de värsta, när budskapet att vi alla borde leva i ”peace” leder till ett bråk mellan killgängen.
 
 
På festen börjar spekulationerna direkt kring om det är för att Even och Isak är ett par, medan den andra gruppen är homofober. Men själv tvivlar jag, vi vet ju fortfarande väldigt lite av vad som hände mellan Even och Michael och jag har en känsla av att konflikten handlar om något mycket större.
 
Mitt i allt råkar Sana tjuvlyssna på skitsnack om henne (eller kanske viktigast, hennes tro) och att hon kommer bli kickad från russebussen. I ren "Skam"-anda får Sana blod på sina händer, medan hon långsamt och smärtsamt förlorar allt.
 
 
När man tror att hon har nått botten, faller hon ännu lägre, när hon ser den, judaskyssen. Noora och Yousefs hångel (oh no, they didn’t!). Jag tänker att ingen av dem egentligen menar att svika Sana, men timingen kan nästan inte varit mer taskig. Min teori är att Noora vill ha ett litet rebound och Yousef antar att Sana inte är intresserad (med tanke på att hon tagit bort honom som vän på Facebook), och på under en halvtimme har hon förlorat allt. Vännerna, Russebussen och Kärleken. Frågan är, har hon även förlorat sig själv? Och hur ska hon vända på situationen?

Teorierna här är många, men den jag tror på är att hon med tanke på allt som hänt denna veckan, ser just hånglet som det ultimata sveket och med Nooras lösenord färskt i minnet, kan hon göra mycket skada. Vad tror ni?
 
 
Nästa avsnitt av "Skam" sänds inte förrän 27 maj på SVT Play. Tills dels kan man roa sig med att analysera sönder det här 15 sekunder korta teaser-klippet, I know I will.
| 14 maj 2017 12:00 |