Serie

Skribent

Andreas Samuelson

23 juli 2023 | 18:00

Skådespelarveteranen tog emot en lönecheck - på 3 cent

Veteranskådespelaren William Stanford Davis berättar i debatten kring skådespelarstrejken om när han tog emot en lönecheck med ett skrattretande belopp.
Under skådespelar- och författarstrejken fortsätter debatten kring underbetalda talanger i framgångsrika produktioner. Tidigare har Mandy Moore delat med sig av hur ”This is Us”-ensemblen tagit emot lönecheckar på 81 cent medan ”Orange is the New Black”-skådespelare berättat om hur de varit tvungna att behålla sina vanliga jobb.
 
Nu delar 71-åriga veteranen William Stanford Davis (”Abbott Elementary”, ”Ray Donovan”) med sig av sina egna, bisarra erfarenheter, skriver Deadline. I en video på Instagram berättar han om och visar upp exempel på så kallade restcheckar (residual cheques), lönecheckar som går till medverkande i TV-serier/filmer efter exempelvis repriser eller streaming.
 
- Jag har varit medlem i Screen Actors Guild i 32 år, och under de 32 åren har min lön inte ökat överhuvudtaget. Jag ska ge ett exempel på hur en restcheck ser ut. Jag visade den här för min bror och han dog av skratt... Det är fan inte roligt! Säger Davis.
 
Restchecken visar så lite som 3 cent, cirka 3 svenska kronor.
 
- Detta är en restcheck. Jag tänker inte säga vem den kommer från, för jag kan inte berätta vilka dessa snåla jävlar är. Men hur som helst, jag står i solidaritet med författarna, och vi kommer att strejka tills vi får det vi behöver för att försörja oss.
 
Davis visar sedan upp en annan, aningen mer generös restcheck - på 5 cent.
 
- Ser ni? Kan ni tro det? Det är fem cent. Portot, papperet, allt kostar mer än det. Det är vad de tycker vi skådespelare är värda. Det är därför vi strejkar, för bättre löner, för bättre restlöner och delar av streaming, och för att inte ge efter för AI.
 
Vad tycker du om skådespelarnas låga löner?
| 23 juli 2023 18:00 |