Serie

Skribent

MovieZine

2 maj 2023 | 14:30

10 skådespelare som vore perfekta för Harry Potter-serien

Vilken serie behöver verkligen ingen nyinspelning? Harry Potter. Men nu står vi här. Pengar är lite för attraktiva i branschen. Här är 10 skådespelare som hade varit perfekta för en specifik karaktär.
Det är nu 22 år sedan "Harry Potter och de vises sten" (2001) visades på biograferna, och 26 år sedan boken - skriven av J.K. Rowling släpptes. Nu nalkas en TV-serie från HBO, där varje säsong ska vara en bok. Detta innebär att vi lär se nya skådespelare spela de ikoniska karaktärer vi känner sedan tidigare.
 
Här presenterar jag lite förslag, både från mig och från andra Harry Potter-fans, till vilka vi gärna ser på våra skärmar. Jag tror inte att många av följande skådespelare vill sjunka så lågt att de faktiskt kommer att vara med i detta projekt. Men man kan ändå drömma om att se dem i just dessa roller.
 
Large 30e2b3f54e3b6674fb520933a4ed2025 hagrid
 

1. Hagrid - Brendan Gleeson

 
I oktober förra året förlorade vi tyvärr Robbie Coltrane, som spelade Rubeus Hagrid i filmserien. Hans ikoniska skildring är svårslagen, men jag föreslår faktiskt en skådespelare som faktiskt redan spelat en Harry Potter-karaktär. Brendan Gleeson spelade “Mad-Eye” Moody, men jag kan också se honom ta upp rollen som Hagrid i den kommande serien.
 
Large 30e2b3f54e3b6674fb520933a4ed2025 collage
 

2. Dumbledore - Ian McKellen

 
En solklar rollsättning för många, inklusive mig, är Gandalf själv - Sir Ian McKellen - som Albus Dumbledore. Tyvärr lär vi nog aldrig se honom spela rektorn på Hogwarts, eftersom han faktiskt sa nej till rollen redan i filmserien. Richard Harris som spelade karaktären i de första två filmerna sa att McKellen var “technically brilliant but passionless.” När McKellen därefter fick frågan, nekade han utifrån att han inte ville ta över en roll från en person som inte godkände honom.
 
 

3. Lily James Potter - Karen Gillan

 
“Lily was a beautiful woman. She had thick, dark red hair that fell to her shoulders and bright green almond-shaped eyes." - Så beskrivs Harry Potters mamma. Både hon och pappan James ska vara ungefär 21 år när de dör. De ser ut att vara åtminstone 30 i filmserien. Och till beskrivningarna som ges i böckerna föreställer jag mig att Karen Gillan passar in rätt bra, så det är mitt förslag.
 
 

4. Snape - Adam Driver

 
Snape. Snape. Severus Snape. Vem i denna värld kan göra en bättre porträttering av professorn än den hädangångne Alan Rickman? Här hoppas jag att den nya skådisen försöker göra något eget av karaktären, men samtidigt hålla sig till böckerna. Mitt förslag är således Adam Driver - ett namn som ofta kommer upp i diskussioner på internet. Driver verkar vara mångas förstahandsval i rollen. Och utifrån de jämförande bilder som cirkulerar ser det ändå förvånansvärt bra ut.
 
 

5. Bellatrix Lestrange - Katie McGrath

 
Som ett stort fan av BBC:s serie "Merlin" (2008-2012), kände jag att ett namn kallade på mig från Camelot. “Katie McGrath”, viskade rösten i mitt öra. Och hade det inte varit fantastiskt att se henne som Bellatrix? Hon kan sätta på sig den galna blicken, det är en sak som är säker. En annan favorit bland fans är Eva Green som den kända dödsätaren. Visst hade det funkat, men jag hade ändå föredragit McGrath. Att se denna talangfulla skådespelerska på skärmen hade sannerligen varit underhållande. Från häxan Morgana till häxan Bellatrix: ett självklart hopp.
 
Large 30e2b3f54e3b6674fb520933a4ed2025 sirius
 

6. Sirius Black - Christian Bale

 
Gary Oldman är inte den enda med mäktigt hår, och Christian Bale passar perfekt som personen att ta över hans älskvärda karaktär: Sirius Black. Se på Bales mustasch och hans seriösa blick kombinerat med det där charmiga leendet, och så har vi rollsatt Harry Potters fadersfigur. En underbar skådespelare till en underbar trollkarl.
 
Large 30e2b3f54e3b6674fb520933a4ed2025 octavia
 

7. Pomona Sprout - Octavia Spencer

 
Föreståndaren för Hufflepuff och professor i herbologi - Pomona Sprout - tycker jag absolut kan spelas av den begåvade Octavia Spencer. En hjälpsam själ som motsatt sig både Voldemort och Umbridge. Spencer har det där vänliga ansiktet och kan med lite gråare hår passa in i beskrivningen av karaktären som ges i första boken: “a squat little witch with short, grey, wavy hair”.
 
Large 30e2b3f54e3b6674fb520933a4ed2025 emma thompson
 

8. Minerva McGonagall - Emma Thompson

 
Med lite smink för att se äldre ut tror jag att Emma Thompson är nästintill perfekt för Professor McGonagall. Hon kan se sträng ut (bara kolla på 2022 års "Matilda the Musical" där hon spelar Miss Trunchbull) och är en skådespelerska av hög kaliber. Hon har även liksom Gleeson spelat i filmserien, och gjorde det som professor Trelawney. Jag har svårt att se någon annan än Maggie Smith som den skickliga häxan McGonagall, men Thompson är en möjlighet.
 
Large 30e2b3f54e3b6674fb520933a4ed2025 lucuis
 

9. Lucius Malfoy - Paul Bettany

 
Vissa har föreslagit att Tom Felton, som spelade Draco Malfoy i filmserien, borde komma tillbaka och spela pappan Lucius i TV-serien. Men jag tycker att Felton har ett riktigt bra arv nu som Draco, så varför förstöra det? Passa bollen till någon annan. Jag vill presentera ett annat alternativ. Paul Bettany. Han är lång (ca 192 cm) och har ett rätt avlångt ansikte. Vi har tidigare sett honom göra skräckinjagande blickar som passar en Malfoy. Bettany är helt enkelt klockren för rollen.
 
 

10. Lord Voldemort - Benedict Cumberbatch

 
Från en ond karaktär till kanske den värsta, så avslutar vi med självaste “Ni-vet-vem”. Och är inte Benedict Cumberbatch otroligt passande? Med det avlånga ansiktet och den smala kroppen. Cumberbatch kan visa ett brett spektrum av känslor, och har spelat allt från Hamlet till draken Smaug. Kan “mörkrets herre” vara nästa roll?
 
 

Barnen - Okända skådespelare

 
När det kommer till barnen, det vill säga Harry, Hermione, Ron, Draco, Luna, Ginny, Neville, Cho med flera tycker jag att de som skildrar dem borde vara relativt okända. Detta på samma sätt som när filmserien hade sin uppstart. Så länge de håller sig till förklaringarna som ges i böckerna blir jag nog nöjd.
 
Jag vill också påpeka att tv-serien har en bra möjlighet att rollsätta en mörkhyad skådespelerska som Hermione, så som de gjorde till "Harry Potter and the Cursed Child"-showen på Broadway. Det lär säkert tyvärr få en motreaktion men jag tror det är rätt steg att ta, så länge skådisen såklart är bra och passar i rollen.
 
Oavsett: Låt oss hoppas att original-trion har en härlig kemi och kompletterar varandra både som skådespelare och karaktärer.
 
Sammanfattningsvis kan jag säga att jag inte är särskilt taggad på en Harry Potter-serie. Ingen frågade efter det, förutom möjligtvis någon pengagirig på HBO. Men när det nu ändå blir en serie hoppas jag på att någon av dessa nämnda skådespelare får möjligheten att ta på sig en av rollerna. Då känns det lite tryggare.
 
Daniel Berglund
 
Vad tycker ni om att det kommer en Harry Potter-serie? Tror ni att någon av dessa skådespelare hade passat, eller har ni andra förslag? Kommentera gärna!
| 2 maj 2023 14:30 |