Film

Skribent

MovieZine

29 juni 2023 | 15:30

Toppfilmen med 3 Oscarsnomineringar lämnar Netflix - "intimt och gripande"

Vårt filmtips för helgen: se Maggie Gyllenhaals trefaldigt Oscarsnominerade dramathriller innan den lämnar Netflix.
"The Lost Daughter" från 2021 är en av 50+ filmer som lämnar Netflix vid månadsskiftet. Den finns kvar att se fram till lördag 1 juli.
 
Maggie Gyllenhaals regidebut är ett psykologiskt drama efter en roman av Elena Ferrante. Gyllenhaal har också skrivit filmens Oscarsnominerade manus.
 
Ensam på en sommarsemester blir Leda (Olivia Colman) fascinerad av en ung mamma (Dakota Johnson) och hennes dotter. Hon betraktar dem på stranden och blir nervös av deras starka relation och deras skräniga och hotfulla familj, samtidigt som hon översköljs av minnen av rädsla och förvirring från den intensiva tiden när hennes egna barn var små. En impulsiv handling leder in Leda i sitt konstiga och olycksbådande sinne...
 
I rollistan finns också Jessie Buckley ("Men"), Paul Mescal ("Aftersun"), Peter Sarsgaard och Ed Harris. En grym uppsättning skådisar med andra ord, och den "intima och gripande historien om moderskapets många nyanser" är också mer än sevärd.
 
"Olivia Colman är tveklöst en av de absolut mesta och bästa skådespelerskorna idag. Här är hon Leda med sådan övertygelse att det nästan gör ont", skriver MovieZines Jonna Vanhatalo i sin recension.
 
Olivia Colman, Paul Mescal och Dakota Johnson spelar huvudrollerna i "The Lost Daughter".
 
"The Lost Daughter" nominerades till tre Oscars - förutom Gyllenhaals närmast fulländade manus fick även Colman och Buckley en nominering. Filmen gick upp på svenska biodukar våren 2022.
 
Nu ligger den på Netflix, under samma titeln som Ferrantes roman - "Skuggan av en dotter" - men alltså bara till och med lördag.
 
Hinner du inte se den, ingen fara. "The Lost Daughter" blir inte lost länge - senare i juli kommer filmen upp på C More.
| 29 juni 2023 15:30 |