Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

2 januari 2024 | 08:45

Sista chansen: 2020 års mest omtalade hämnarfilm är ”överraskande och lekfull"

En ovanligt stark (och snygg) debutfilm med viktigt hämndtema. Nu lämnar "Promising Young Woman" Netflix.
I slutet av förra året släppte regissören och manusförfattaren Emerald Fennell sin andra film, den sexiga och suggestiva satiren "Saltburn". Men innan hon provocerade med klassdramatik, provocerade hon män med feminstiska hämnarhistorien "Promising Young Woman" - och det är en ovanligt stark debut.  
 
Filmen följer Cassie (Carey Mulligan) som sades vara en lovande ung kvinna, tills en händelse ändrade hennes framtid helt. Hon hoppade av läkarstudierna och lever ett dubbelliv om nätterna. Men kanske kan ett slumpartat möte med en gammal studiekamrat få allting att förändras igen. Kanske, kanske inte.
 
Vår recensent gav Annika Andersson gav "Promising Young Woman" en fyra och beskriver den som en MeToo-hämnarfilm, som dessutom är både lekfull och snygg som en karamell: "Resultatet är en härlig indiefilm med ett viktigt tema. Otaliga är de exempel på priviligierade unga män med framtiden för sig, som sluppit undan straff för sexuella brott och lämnat offren med dubbla trauman – först själva brottet och sedan samhällets likgiltighet. ”Promising Young Woman” är måhända lekfull och lättsam på ytan men den efterlämnar en del att fundera över, inte minst hur MeToo-rörelsen skapat tryggare rum för offren att träda fram med sina berättelser. Men filmen sjunker inte ner i något självömkande utan bjuder på fin underhållning som lyckas överraska om och om igen. En av årets ”måste-ses”, helt enkelt!"
 
Men passa på! Du har till imorgon, den 3 januari, på dig innan "Promising Young Woman" lämnar Netflix.
 
 

Läs också: Streama snackisen "Saltburn" gratis på Prime Video - "sexigt och provocerande klassdrama med hög äckelfaktor"

 
| 2 januari 2024 08:45 |