Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 november 2023 | 16:30

Sista chansen! Två tunga klassiker lämnar Netflix - filmerna som alla bör ha sett

Ett sällsynt fall där uppföljaren kan vara bättre än originalet…
Här är ett erbjudande du inte kan motstå. Se ”Gudfadern” (1972) och ”Gudfadern del II” (1974) innan de plockas bort från svenska Netflix på torsdag.
 
Francis Ford Coppola står för regin för två maffiga, mäktiga maffia-klassiker som imponerar på filmälskare såväl som kritiker även efter 50 år. Med sig har han en svårslagen ensemble med Marlon Brando, Al Pacino och Robert de Niro i täten.
 
 
Den första filmen låter oss möta sicilianska familjen Corleone, där patriarken Vito styr den organiserade brottsligheten i Nw York. Men konkurrensen från en annan maffiafamilj utvecklas till en maktkamp där Vito och och hans familj hamnar i skottlinjen. Det blir upp till Michael, som distanserat sig från den kriminella världen, att skydda sin familj.
 
Kritikerna, publiken, ja hela världen föll pladask och bugade inför don Corleones fötter. Filmen blev en stor biosuccé, vann Oscar för Bästa film och ligger dessutom på stadiga #2 på IMDb:s lista över tidernas bästa filmer.
 
”Ett odödligt mästerverk och ett oförglömligt stycke historia som alltid kommer ha sin plats i filmhistorien” kan du läsa i MovieZines recension av "Gudfadern".
 
 
En perfekt film behöver sällan en uppföljare, eller? När det ändå sker blir det sällan bra. Oh, wait. ”Gudfadern del II” är undantaget som bekräftar regeln.
 
Historien följer Michael som tagit över som familjens överhuvud och ny maffiaboss. Filmen är till hälften också en prequel som berättar om unge Vitos resa från Sicilien till USA, och hans väg till makten. Två parallella historier vävs samman i en laddad dramathriller.
 
”Det finns så mycket detaljer att gräva sig ner i, så mycket smutsigt politiskt spel och så mycket djup att den tycks bli bättre och bättre för varje gång man ser den” skriver Viktor Jerner i sin recension av "Gudfadern del II".
 
”Gudfadern del II” vann hela 6 Oscars inklusive Bästa film, och hittas på #4 på IMDb.
 
Det är få filmer som kommer upp i samma höga status som ”Gudfadern”-trilogin (en tredje film släpptes 1990). Har du sett dem så håller du antagligen med. Har du inte sett dem är det hög tid att rätta till det misstaget.
 
Du hittar båda på Netflix till och med torsdag 30 november, då de plockas ut ur utbudet.
| 27 november 2023 16:30 |