Film

Skribent

MovieZine

7 april 2022 | 13:35

Simon J. Berger spelar in norsk storfilm

Svenska skådespelare gör huvudrollerna i norska "Sulis" av regissör Nils Gaup.
SF Studios tillkännager idag "Sulis", ett historiskt actiondrama om ursprunget till arbetarrörelsen och arbetarnas rättigheter i en norsk gruvstad i början av 1900-talet. Storfilmen är regisserad av Nils Gaup ("The Kautokeino - Upproret"). 
 
"Sulis" berättar historien om kampen mot förtrycket i gruvstaden Sulitjelma, kallad Sulis, i början av 1900-talet. Konrad och de förtryckta gruvarbetarna står tillsammans i upproret mot gruvbolaget och dess hänsynslösa ledare Wennstrøm. 
 
Filmen handlar om faktiska incidenter på Norges näst största arbetsplats, där gruvbolaget hade all makt och där arbetarna kämpade under omänskliga förhållanden i de farliga och mörka gruvorna. Detta var de nordiska ländernas vilda västern. Förtryck, slavarbete och kapitalismens brutalitet slutade med en revolt som skapade den nordiska modellen och det moderna samhälle vi idag ser i Skandinavien.
 
- "Sulis" är en viktig historia att berätta. Det är ett fantastiskt historiskt material som lyfts fram i filmen. Jag är väldigt glad att jag kan vara en del av det här projektet, som kommer att bli en klassisk hjältehistoria, säger skådespelaren Simon J. Berger.
 
Huvudrollerna spelas av svenska Otto Fahlgren ("Björnstad") och Simon J. Berger ("Exit"). I rollistan ingår även de norska skådespelarna Alexandra Gjerpen, Mads Sjøgård Pettersen, Stig Henrik Hoff och Heidi Ruud Ellingsen.
 
"Sulis" är den största produktionen av ett nordnorskt produktionsbolag någonsin. Inspelningen har nyligen påbörjats på FilmCamp i Målselv och kommer senare att flytta till Sulitjelma utanför Fauske.
 
Filmen kommer ha biopremiär i Norge under 2023 följt av en lansering i Sverige och internationellt.
| 7 april 2022 13:35 |