Serie

Skribent

Paul Dakwar

18 mars 2024 | 20:30

"Shogun" var en braksuccé redan för 40 år sedan

Brist på tålamod i väntan på ett nytt “Shogun”-avsnitt? Se miniserien från 1980 så länge!
Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Har du skyndat för att bänka dig framför Disney+ varje gång ett nytt avsnitt av “Shogun” släppts? Då för du vidare en tradition som påbörjades för mer än 40 år sedan. “Shogun” var, utöver att vara baserad på James Clavells bok med samma namn, en rejält framgångsrik miniserie redan på 80-talet. Och är du less på att vänta på vad komplotterna och intrigerna leder till så finns 80-tals versionen att beställa hem på posten redan nu!
 
"Shogun" sätter tonen för en fängslande berättelse som utspelar sig under 1600-talets Japan. Historien följer John Blackthorne, en brittisk sjöman (Richard Chamberlain), samurajen Lord Yoshi Toranaga (Toshirô Mifune), och översättaren Mariko (Yoko Shimada) när de genom kulturkrockar och komplotter bygger broar och en kommunitet sinsemellan. 
 
“Shogun" sändes för första gången 1980 och blev omedelbart en succé. Den belönades med både Golden Globes och Emmys. Men dess påverkan sträcker sig långt utöver dess ursprungliga framgång. Utöver anime och manga bidrog "Shogun" till att popularisera intresset för japansk historia och kultur över hela världen. 
 
 
Till skillnad från FX-versionen av “Shogun”, är denna version väldigt tydligt en produkt av sin tid: Lite mer “campy” musik och en aning mer extravagant i sin stil. Men samma anda och historia vi kommit att älska i FX-serien finns där: de politiska intrigerna i forna Japan, och en enorm hänsyn till kulturen och miljön som berättelsen utspelar sig i. 
 
"Shogun"-originalet finns att köpa på blu-ray och DVD. Beställ serien hos CDON för 199 kronor här...
 
| 18 mars 2024 20:30 |