Skribent

Emma

17 december 2013 | 13:01

Shia LaBeouf i plagieringshärva

LaBeouf ber nu om ursäkt för att han inte gav credit till sitt ursprungsmaterial.

Shia LaBeoufs nya kortfilm "HowardCantour.com" har många likheter med en seriestripp av Daniel Clowes från 2006. Lite för många likheter.

När filmen igår blev tillgänglig online var det många av Clowes fans som reagerade på likheterna, och på det faktum att LaBeouf inte gav någon som helst credit till Clowes. I en rad tweets gick LaBeouf sedan ut med en ursäkt till serieskaparen:

"Att kopiera är inte särskilt kreativt arbete. Att inspireras av något för att göra någonting nytt och annorlunda är kreativt arbete. (...) Jag skäms för att jag misslyckades att ge credit till @danielclowes för hans grafiska novell "Justin M. Damiano", som stod som min inspiration. (...) Jag fuckade upp." skrev skådespelaren på sin Twitter.

Filmen hade premiär redan i Cannes förra året, men det var först när den blev tillgänglig för den breda publiken igår som plagiatet upptäcktes.

Clowes själv förstår inte vad LaBeouf tänkte.

- Det första jag hörde talas om filmen var i morse när någon skickade en länk till den till mig. Jag har aldrig talat med eller träffat Mr. LaBeouf. Och jag var minst sagt chockad när jag såg att han tagit manus och många visuella drag från en väldigt personlig historia som jag skrev för sex år sedan och fick det att framstå som hans egna. Jag kan inte föreställa mig vad som pågick i hans huvud, säger Clowes till BuzzFeed.

Filmen som handlar om en filmkritiker och hans yrkesroll, togs bort från det offentliga efter stormen mot den. Filmen fanns att se här, men är nu lösenordsskyddad.

Återstår att se om den kan komma tillbaka efter en revidering om Clowes har det i sitt hjärta att förlåta LaBeouf.

Bör skådespelare helt enkelt hålla sig till skådespeleri och inte ge sig in i regissörsrollen? Kommentera nedan!

| 17 december 2013 13:01 |