Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

6 september 2020 | 15:00

Sharon Stone: "Kvinnor är väldigt annorlunda att arbeta med"

MovieZine har inför premiären av den efterlängtade prequelserien till "Gökboet" fått en exklusiv intervju med filmstjärnan och ikonen Sharon Stone.
Superproducenten Ryan Murphys ("American Horror Story", "Feud", "Pose") efterlängtade och modiga prequelserie "Ratched", som alltså kommer att utspela sig före händelserna i filmklassikern "Gökboet", följer hans mall av att vara proppfull av starka kvinnoroller för skådespelerskor över 40 år. Emmy och Golden Globe-vinnaren Sarah Paulson ("American Crime Story") spelar huvudrollen som Mildred Ratched, medan Sharon Stone spelar den härligt galna och hämndlystna Lenore Osgood.
 
Sharon Stone har varit skådespelare under drygt 40 års tid men slog igenom som störst med sin roll i den erotiska thrillern "Basic Instinct" (1992), eller "Iskallt begär" som den kallades här i Sverige. Filmen påstås ha blivit den mest pausade filmen någonsin, på grund av en viss scen när Stone under någon sekund visar lite mer hud än vad som var normalt under den här tiden.
 
Sharon Stone i en av karriärens mest omtalade roller i "Basic Instinct".
 
Rollen i "Basic Instinct" gav Stone även hennes första av fyra Golden Globe-nomineringar, även fast det dröjde till Martin Scorseses "Casino" (1996) innan hon tog hem kategorin för bästa skådespelerska (en roll hon även Oscarsnominerades för). Men redan innan båda dessa filmer spelade hon en av sina andra mest ikoniska roller, mot Arnold Schwarzenegger i sci-fi-filmen "Total Recall" (1990).
 
I början av 00-talet drabbades Stone av en stroke och har varit mer försiktig i valet av nya roller nu på senare år. När MovieZine pratar med Stone via Zoom så sitter hon i hemmakarantän, i ett väldigt soligt West Hollywood, tillsammans med sina tre adoptivsöner. Under vårt samtal hinner vi gå igenom allt från hur hon tar sig an nya roller, hur det var att arbeta med en apa som husdjur och varför det är så annorlunda att arbeta med kvinnor.
 
Sharon Stone som Lenore Osgood i "Ratched".
 
Ryan Murphy har en förmåga att skriva väldigt spännande och starka roller för kvinnor. Som jag har förstått det så brukar han vilja skriva dem med skådespelaren i åtanke, så jag misstänker att han hörde av sig till dig om din roll relativt tidigt. Kan du beskriva hur det mötet gick till?
 
- Han bjöd mig på lunch och berättade att han höll på att skriva en roll för mig, precis som du sade. Jag ville givetvis veta mer om vad han hade i åtanke... eftersom han tycker om att skriva väldigt utmanande och "farliga" roller. Det första han började med var att förklara att jag skulle ha en apa som husdjur, haha. På vilket jag svarade att jag inte ville ha någon apa som husdjur... "kan jag inte få en tiger istället?". Men han insisterade på att det skulle vara en apa! Sen när jag väl fick se manusen och vi började spela in, förstod jag varför. De metaforiska aspekterna av apan i förhållande till min karaktär, fungerar oerhört bra. Det är därför han är ett sådant geni. 
 
Så... hur var det att jobba med apan?
 
- Haha, jag har alltid varit fascinerad av primater. Om någon som jobbar i en djurpark säger åt mig att det inte är bra att kolla rakt på silverryggsgorillan, så är det direkt något i mig som inte kan hålla sig från att stirra rakt in i gorillans ögon... bara för att se vad som kommer att hända. Under min karriär har jag arbetat med alla möjliga djur; elefanter, noshörningar, pytonormar, lejon, tigrar och zebror. Jag älskar djur! 
 
- Men det här var en helt ny upplevelse, som var oerhört givande. Den här apan var det mest kommunikativa djuret som jag någonsin har arbetat med, som både förstod imponerande mycket tal men som dessutom även kunde göra sig förstådd genom olika rörelser. Det var en väldigt rörande och fin upplevelse faktiskt!
 

"Lager efter lager av trauma och osäkerhet"

 
Large 7c9aebc7e117d7797daac1699c9a42d0 sharon 20stone 203
Sharon Stone som Lenore Osgood, tillsammans med karaktärens apa i "Ratched".
 
Din roll i "Ratched" är verkligen en "extra allt"-karaktär, som är överdriven på de mest härliga av sätt. Med tillhörande apa och allt. När du väl fick manusen, hur tog du dig an Lenore Osgood och gjorde henne till "din" inför inspelningarna?
 
- Haha, ja det är en bra beskrivning av henne. Hon är verkligen "extra allt". Jag fick börja med att bygga upp en slags bakgrundshistoria för hur hon blivit den hon är. Var kom hon ifrån, vad hade hon får mål i livet och vad var det som hände för att hon skulle bli den person som vi får lära känna i "Ratched"? För mig så är Lenore Osgood uppbyggd av lager efter lager av trauman och osäkerhet, men som slutligen har format ett hårt och självsäkert yttre.
 

"Jag gillar att hon rör sig lite annorlunda"

 
Large 7c9aebc7e117d7797daac1699c9a42d0 sharon 20stone4
 
Är det viktigt för dig att hitta något i dina karaktärer som påminner om dig själv? Eller kan det vara befriande att spela någon som är helt annorlunda på alla sätt och vis?
 
- Det fanns inget i just den här karaktären som jag kände igen mig själv i. Det är klart att man ibland kan läsa en roll och känna att "jag är född för den här rollen", men så var det verkligen inte i det här fallet. Jag blev däremot erbjuden en roll i ett nytt projekt häromdagen, där jag i princip kände att karaktären är jag - där jag skulle kunna använda mina egna kläder och knappt något smink. Karaktären är så nära mig själv att jag är redo nu, på en gång. Vilket på förhand gör att det känns superlätt... men jag skulle nog tro att det är väldigt farligt av mig att känna så. 
 
- För de karaktärer som jag känner de motsatta kring, brukar oftast bli de som är lättast att blåsa liv i. Både Lenore i "Ratched" och min roll i "Basic Instinct" är bra exempel på den typen av extrema roller. Det blir lite mer roligt och vilt att ta sig an någon som är överdriven på det sättet som Lenore är. Jag gillar också att hon rör sig lite annorlunda i bild... som om hon vore någon slags bläckfisk med åtta hjärnor och flänger åt alla håll samtidigt.
 
- Det är också väldigt befriande att spela någon som ska vara impulsiv, farlig och mer eller mindre galen. Karaktären behöver inte riktigt hänga ihop då. Eftersom det där splittrade och impulsiva är en del av det. Vilket jag tror är bra förutsättningar för att kunna skapa något underhållande. Om jag spelar någon som är väldigt lik mig själv och blir för självsäker, så måste jag akta mig för att inte få karaktären att kännas supertråkig.
 

"En helt annan slags intimitet och skörhet"

 
Large 7c9aebc7e117d7797daac1699c9a42d0 ratched netflix
Sarah Paulson (klädd i svart) som Mildred Ratched i "Ratched". 
 
Du delar en hel del av din tid i "Ratched" tillsammans med Sarah Paulson, som axlar titelrollen. Hur var det att arbeta med henne?
 
- När man får chansen att arbeta med en riktigt erfaren och skicklig skådespelerska som Sarah, så kan det inte bli annat än bra. Särskilt med tanke på hur stora delar av min karriär som jag bara har skådespelat mot män. Kvinnor är väldigt annorlunda att arbeta med.
 
- Det blir en helt annan slags intimitet och skörhet i scenerna. Vilket gör att arbetet känns mer engagerande på ett väldigt härligt sätt. Det gav mig som skådespelare även chansen att utveckla karaktären på ett mer nyanserat sätt. Jag tror att min karaktär hade varit väldigt annorlunda och fått ta avsevärt mindre plats, om scenerna bara hade varit mot en massa män... som så ofta är fallet i många andra produktioner. 
 
 
Hela den första säsongen av "Ratched" släpps på Netflix den 18 september. Inför premiären kommer vi även att publicera intervjuer med Sarah Paulson, Cynthia Nixon och Sophie Okonedo som spelar några av säsongens största och starkaste karaktärer.
 

Läs också: September blir årets bästa tv-månad hittills - allt du behöver veta

 
Kommer du att ge "Ratched" en chans? Vilken är din favoritroll med Sharon Stone? Kommentera gärna nedan!
| 6 september 2020 15:00 |