Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 oktober 2023 | 10:30

Äntligen! "Sharknado" går upp på svenska biodukar - efter tio år

En av 2013 mest omtalade (och utskrattade?) filmer har för första gången hittat till vita duken.
En tornado fylld av hungriga hajar - mer än så behövdes inte för att få filmälskare att ramla av stolen. Av fasa eller förtjusning? Det kan diskuteras. Men faktum är att "Sharknado" blev en gigantisk snackis i sociala medier första gången filmen visades i amerikansk tv sommaren 2013.
 
Lågbudgetfilmen såldes snart världen över och framgångarna ledde till hela fem uppföljare.
 
Men den har aldrig visats på bio innan. Ett uppenbart misstag, som nu lyckligtvis ska rättas till i tid till 10-årsjubileet. Så nästa månad kommer vi få njuta av "Sharknado" på Filmstadens biodukar runt om i landet. Biljetterna släpps den 1 november och filmen får premiär 27 november.
 
 
En fruktansvärd tornado sveper in över Los Angeles och medför att naturens allra blodtörstigaste rovdjur nu terroriserar hav, land och luft. Tusentals hajar angriper allt som råkar hamna i vägen för dem och deras aptit är större än någonsin tidigare. Har undergången slutligen blivit oundviklig verklighet?
 
Ian Ziering, Tara Reid och John Heard medverkar i filmen som snabbt fick kultstatus... och ett imponerande lågt snittbetyg på 3,3 på IMDB. MovieZines recensent tyckte att "filmen är hejdlöst rolig men det blir aldrig helt klart om det är med mening eller ej."
 

Allt började med ett skämt

 
Den löjliga handlingen i "Sharknado" inspirerades av en annan film från tv-kanalen Syfy. Det berättar manusförfattaren bakom mästerverket, Thunder Levin, för Vice. I "Leprechaun's Revenge" nämns ordet som ett skämt.
 
- Det finns en stad i filmen som har tagits över av leprechauns. Och någon säger "Jösses, hoppas vi klarar oss bättre än den där andra staden. De som aldrig återhämtade sig efter en sharknado". Det fastnade hos en av filmbolagscheferna som sa: "Vi borde göra en film med titeln Sharknado!"
 
| 24 oktober 2023 10:30 |