Spel

Skribent

Vanja Tomin

5 januari 2022 | 17:00

Shaquille O'Neal gav bort 1000 PlayStation 5 och Nintendo Switch till barn under julen

Shaquille O'Neal, även känd som "Shaq", gjorde barn glada under julen då han gav bort spelkonsoler gratis.
Spel- och sportcommunityn världen över hyllar basketlegenden och rapparen Shaq för hans generositet. I ett avsnitt av podcasten "The GaryVee Audio Experience" berättar stjärnan att han gav bort 1 000 Playstation 5 och 1 000 Nintendo Switch till grundskolor och välgörenhetsorganisationer i amerikanska delstaten Georgie för att göra barn glada till jul. 
 

Givmild och ödmjuk

 
Essentiallysports.com nämner Shaqs tuffa uppväxt med hårt arbetande föräldrar som inte hade mycket men uppfostrade sin son att alltid hjälpa dem som har det svårare och att förstå värdet av pengar. Shaq berättar att han "Ringde en gammal vän hos Nintendo Switch" som hjälpte Shaq med att införskaffa 1 000 Nintendo Switch och Playstation 5. Shaq ringde även den amerikanska detaljhandelskedjan Walmart och köpe cyklar till barnen. Han säger att han bara är tuff och tävlingsinriktad på baskeplanen, i sitt privatliv är han gilvmild och vill alltid ge tillbaka och hjälpa samhället. 
 

Playstation 5 fortfarande bristvara

 
Det är stor efterfrågan på Playstation 5 i hela världen och bristen på datorchip har skapat hinder i produktionen. Utbudet är knappert och butiker får in så få partier att de flesta konsoler säljs genom slumpmässig dragning. Stor eloge till Shaquille O'Neals gilvmildhet, men, jag kan inte låta bli att undra, hur fick Shaq tag på 1 000 stycken Playstation 5? Konsolen är en stor bristvara, särskilt runt jul, att Shaq har råd till 1 000 konsoler som motsvarar cirka 860 000 dollar är det ingen tvekan om, men hur får man tag på något så eftertraktat som knappt finns tillgänligt på marknaden? Shaq gjorde en fin gest och skapade julglädje för många amerikanska barn, men nyheten skapar funderingar och teorier.
 

Teorier florerar internet

 
Diverse teorier florerar runt om på internet angående hur Shaq fick tag på så många spelkonsoler och på forbes.com går det att läsa några av dem. 
 
Kändisskap. Shaquille O'Neal är en världsberömd föredetta basketspelare och rappare. Det är högst troligt att han har kontakter hos Nintendo och Sony och genom ett telefonsamtal kunde införskaffa 1 000 konsoler. Visst, att köpa 1 000 Nintendo Switch kan väl vem som helst göra teoretiskt, men frågan återstår varifrån de 1 000 Playstation 5 konsolerna dök upp ifrån. 
 
Walmart. Shaq har tidigare samarbetat med Walmart och kan tänkas ha kvar goda kontakter där. Möjligtvis har Walmart lagt undan 1 000 Playstation 5 konsoler åt Shaq. 
 
Kontaktnät med anställda. Shaq har flertalet assistenter och andra människor som arbetar åt honom, han kan ha bett folk skaffa 1 000 Playstation 5 och de har i sin tur köpt in konsoler från tredjepartförsäljare och så kallade "scalpers" (personer som köper eftertraktade varor och sedan säljer vidare för avsevärt högre pris för att tjäna pengar).
 
Bokade hos Sony. Shaq kanske helt enkelt förhandsbokade 1 000 Playstation 5 hos Sony som kommer levereras när de finns tillgängliga. 
 
Språkförbistring. Det finns en möjlighet att Shaq uttrycker sig på ett sätt som missuppfattas, eller att han inte har stor kunskap inom spelbranschen. Exemplevis när han sa "Jag ringde en vän hos Nintendo Switch" så menar han nog att han ringde Nintendo. Han ska även ha sagt att han gav bort "omkring" 1 000 Playstation 5. Det kan betyda att det egentligen bara var 500 konsoler, eller till och med att Shaq inte vet skillnaden på en Playstation 5 och en Playstation 4 och barnen kan ha fått en äldre konsol istället. 
 
Har du lyckats få tag i en Playstation 5 än? 
| 5 januari 2022 17:00 |