Skribent

Alexander Dunerfors

16 april 2013 | 22:30

SF Bio tror inte på 3D-tapp i år

"Vi tror att 3D-formatet kommit för att stanna men också att kraven på bra produktioner ökar."

Förra veckan rapporterade vi om den amerikanska studien, som spådde en nedgång för 3D-filmer under 2013. Men hur ser läget ut i Sverige? MovieZine tog kontakt med SF Bio:s informationschef Thomas Runfors, som tror att 3D är här för att stanna men att publiken också kräver att det används på rätt sätt:

- Det är ett riktigt konstaterande att nyhetens behag med 3D har gått över, och att det inte längre duger att bara addera 3D som en extra effekt till en film för att den skall locka fler besökare. Men vi ser i de fall där man verkligen utnyttjat 3D på ett bra sätt att denna teknik fortfarande har grepp om publiken. Vi spår också en ytterligare ökning i år med starka kommande titlar som "The Great Gatsby", "Iron Man 3" och "Man of Steel" för att nämna några. Filmer där 3D-formatet verkligen kommer att tillföra den extra dimension som man vill ha.
 
Internationellt spår man under året en ökning från 18 till 20 % i antalet besökare som väljer 3D, menar Runfors. I Sverige ligger antalet 3D-besök (på SF Bio) i år på ca 23 %, vilket också är en ökning från förra året.

Ser man till filmer som "Croodarna" och "Oz: The Great and Powerful" som visats i både traditionell 2D och i 3D, har mer än dubbelt så många valt 3D-alternativet.
 
- Vi tror att 3D-formatet kommit för att stanna men också att kraven på bra produktioner ökar. Detta har Hollywood tagit till sig och många 3D-filmer hamnar på topplistorna. Även filmkritiker och recensenter har accepterat formatet och i år fick ju t ex en 3D-film, "Life of Pi", också en Oscar för bästa regi, avslutar SF:s Thomas Runfors.

(Mycket har hänt på 3D-fronten bara de senaste fyra åren, kolla in vår intervju med SF:s informationschef om den "nya tekniken", gjord våren 2009...)

| 16 april 2013 22:30 |