Serie

Skribent

Anders Eklöf

8 maj 2022 | 14:14

"Sex Education"-skådisen tar över rollen i "Doctor Who"

Efter tre säsonger med Jodie Whittaker blir det "Sex Education"-skådisen Ncuti Gatwa som blir den 14:e doktorn i den brittiska serien "Doctor Who".
Sedan 2017 har skådespelarskan Jodie Whittaker spelat huvudrollen i den brittiska science fiction-serien "Doctor Who", som handlar om en utomjording som reser genom tid och rum, som byter skepnad med jämna mellanrum.
 
Det har sedan länge varit känt att Whittaker snart ska lämna serien, men det har varit okänt vem som ska ta över. 
 
Nu är det dock klart att ingen mindre än Ncuti Gatwa, som spelar Eric i den populära Netflix-serien "Sex Education", tar över rollen som doktorn i nästa säsong.
 
 
- Det finns inte riktigt ord för att beskriva hur det här känns. En blandning av att vara djupt hedrad, upprymd och naturligtvis lite rädd. Den här rollen och showen betyder så mycket för så många runt om i världen, inklusive mig själv, och var och en av mina otroligt begåvade föregångare har hanterat det unika ansvaret och privilegiet med största omsorg. Jag kommer att göra mitt yttersta för att göra detsamma, säger han till BBC.
 
Till nästa säsong är det Russell T Davies som tar över som showrunner för serien, som 2005 var den som återupplivade den snart 60 år gamla serien "Doctor Who" efter ett långt uppehåll.
 
- Ncuti bländade oss, tog tag i doktorn och ägde nycklarna till Tardis på några sekunder. Det är en ära att få jobba med honom och jag kan inte vänta med att komma igång. Jag är säker på att du längtar efter att veta mer, men vi rationerar ut det, med den underbara Jodies episka final som ännu inte visats. Jag kan lova dig att 2023 kommer att bli spektakulärt, säger han.
 
 
Ncuti Gatwa blir den 14:e doktorn och den första svarta skådespelaren i rollen. Sedan 2005 har Christopher Eccleston ("Thor: The Dark World"), David Tennant ("Good Omens", "Jessica Jones"), Matt Smith ("The Crown", "Morbius"), Peter Capaldi ("Paddington") och senast Jodie Whittaker spelat doktorn.
 
Någon gång i höst har det sista avsnittet för Jodie Whittaker premiär, där vi troligtvis kommer få se Ncuti Gatwa som doktorn för första gången. Under 2023 är det 60 år sedan "Doctor Who" hade premiär.
 
"Doctor Who" sänds dessvärre inte på någon svensk tv-kanal eller finns tillgänglig på någon streamingtjänst, i alla fall inte de senaste säsongerna. Förhoppningsvis dyker de upp på den nya tjänsten Britbox.
 
Vad tycker du om valet för nästa doktor? 
| 8 maj 2022 14:14 |