Serie

Skribent

Alexander Kardelo

18 augusti 2023 | 14:00

Lämnade "Painkiller" dig med abstinens? Här är två andra serier du bör se

Netflix mest sedda serie just nu fängslar och förfärar med historien om USA:s opioidepidemi. Vi tipsar om mer sevärt på samma tema.
Tack vare Netflix nya dramaserie "Painkiller" har en större publik fått en inblick i, och förståelse för, opioid-epidemin i USA.
 
Hundratusentals amerikaner beräknas ha dött av överdoser under 2000-talet. Bland de stora bovarna har man pekat ut läkemedelsföretaget Purdue Pharma, vars OxyContin såldes in som en mirakelmedicin mot smärta. Med tveksamma marknadsföringsmetoder såg de till att mängder av läkare skrev ut mer smärtstillande än vad deras patienter behövde - med många tragiska dödsfall som följd.
 
I "Painkiller" - en av veckans mest streamade serier - ser vi Matthew Broderick som VD:n Richard Sackler, Uro Aduba som klare och Taylor Kitsch som bilmekaniker som lider av en svår ryggskada. De sex avsnitten slinker ned fort, dock med viss besk eftersmak (jag har varnat er för en stark känsla av frustration och ångest i min recension).
 
Men om serien gav dig abstinens och du vill ha nästa dos OxyContin-drama, då finns det lyckligtvis mer att hämta. Receptfritt - men ett par abonnemang krävs:
 
 
"Dopesick" är titeln på en miniserie från 2021, producerad av Hulu. Här berättas en väldigt snarlik historia - om den giriga företsgsjätten som ville kränga sina piller till varje pris och om patienterna som drabbades som hårdast. Serien skryter med en stark rollista: vi ser bland andra Michael Keaton som läkare och Will Poulter som en av Purdue Pharmas unga, naiva säljare. Michael Stuhlbarg är grym som Richard Sackler.
 
Jag vill påstå att "Dopesick" både är bättre och mer djupgående än "Painkiller", och definitivt sevärd. Alla åtta avsnitt hittas på Disney+.
 
 
"The Crime of the Century" är en dokumentärserie på två timslånga avsnitt. Även den kom 2021, och undersöker hur Purdue med lögner och mutor lyckades skapa en epidemi som ingen märkte av förrän det var för sent. Här får vi också höra mer från familjer som förlorat nära och kära. Regissören Alex Gibney har även varit inblandad i "Painkiller" på Netflix.
 
Den här matiga fyratimmars-dokumentären kan ses på HBO Max.
 
Har ni tips på andra serier eller filmer som liknar "Painkiller"? Tipsa gärna i kommentarerna nedan!
| 18 augusti 2023 14:00 |