Serie

Skribent

Patrik Jonsson

8 februari 2018 | 18:00

Seriemördar-serien "The Alienist" är både brutal och gory

Jakten på New Yorks första seriemördare är en mycket detaljerad och påkostad tv-produktion. Trots detta saknar jag det lilla extra.
Efter att ha tagit del av de tre första avsnitten av TNT:s thrillerserie "The Alienist" kan jag mycket enkelt konstatera att detta är en rikigt genomtänkt och framförallt snygg produktion. Den bjuder på en massa obehagliga scener; en hel del blod, inälvor och gore. Därför är det lite märkligt och främst tråkigt, att behöva förtälja att serien ändå aldrig liksom griper tag i mig. Något som den, med tanke på just innehållet, faktiskt borde göra.
 
"The Alienist" baseras på romanen med samma titel från 1994 av Caleb Carr. En bok som faktiskt varit på väg att bli film och detta fler gånger än en. Filmproducenten Scott Rudin köpte rättigheterna redan 1993, innan själva romanen ens publicerades, för över en halv miljon dollar. Nu, nästan 25 år senare, insåg man till slut att bokens innehåll bäst var ämnat för en tv-serie.
 
Large 2ffbdca78c268e25a6d43efd2ee21e21 alienist 202
 
"The Alienist" utspelar sig 1896 i New York. När en 13-årig prostituerad pojke hittas brutalt mördad; utan ögon, diverse inälvor och avlägsnat könsorgan, blir Dr. Laszlo Kreisler (Daniel Brühl) genast intresserad av fallet. Det hela påminner nämligen honom om ett liknande mord som inträffade i New York några år tidigare.
 
Med hjälp av vännen tillika New York Times-illustratören John Moore (Luke Evans) och den viljestarka samt orädda sekreteraren Sara Howard (Dakota Fanning) bildar de en slags envis "kärringarna-mot-strömmen-trio". Med sina unika metoder och annorlunda tankebanor tar de sig an ett fall som leder dem rakt in i en ondskefull spiral av hat, våld och mörker i något som kan kallas för jakten på New Yorks förste seriemördare.
 
"The Alienist" är regisserad av den belgiske regissören Jakob Verbruggen som tidigare regisserat avsnitt till serier som "Black Mirror" och "House of Cards". Som en av huvudproducenterna hittar vi dessutom Cary Fukunaga, en herre som back in 2014 gav oss den alldeles fantastiska första säsongen av "True Detective". 
 
Large 2ffbdca78c268e25a6d43efd2ee21e21 alienist 204
 
Hade jag något för höga förväntningar på "The Alienist"? Förmodligen. För i själva verket är "The Alienist" inte någon dålig serie, absolut inte. Som jag tidigare nämnde är det en riktigt snygg, genomtänkt och detaljerad produktion. 1800-talets New York ser riktigt maffigt ut, där speciellt dess bordellkvarter sticker ut med allt sitt elände och all sin tragik. New York har nog sällan tidigare upplevts så gotiskt. Ibland känns det nästan som man sitter och tittar på en slags Jack the Ripper-produktion, där England och dess London är utbytt mot USA och New York.
 
Vidare möts vi av mycket stabila skådespelarinsatser. Här sticker främst Brühl ut som den smått excentriske och närmast maniske Dr. Laszlo Kreisler, men även Luke Evans och Dakota Fanning gör sina karaktärer rättvisa. Sedan är det alltid kul att se den underbare Ted Levine ("Silence of the Lambs"), även om hans roll i "The Alienist" inte är en av hans största. Även gamle Michael Ironside ("V") dyker upp i en gästroll.
 
Large 2ffbdca78c268e25a6d43efd2ee21e21 alienist 203
 
Så... bra folk både framför och bakom kameran, check! En intressant, obehaglig och nervpirrande story, check! En snygg, detaljerad och påkostad produktion, check! Lik förbaskat upplever jag inte serien som mer än bara "okej". Ibland klaffar det helt enkelt inte till hundra procent. Jag kan tyvärr inte sätta fingret på vad det egentligen beror på. Framöver ska jag dock titta vidare på "The Alienist" och sedan återkomma med ett, förhoppningsvis, starkare helhetsintryck!
 
Älskare av thrillerserier som "Hannibal", "True Detective", "Bron" och "Mindhunter" bör definitivt spana in "The Alienist" då den guppar runt i ungefär samma vatten. Serien har premiär på Netflix den 19:e april.
 
 
Vad tror ni själva, är "The Alienist" en serie värd att spana in? Vilken seriemördarserie tycker ni själva har varit den allra bästa? Språka gärna av er här nedan!
| 8 februari 2018 18:00 |