Serie

Skribent

Patrik Jonsson

22 mars 2018 | 18:00

Senaste säsongen av "X-Files" är ett stort kliv i rätt riktning

Felfri är den inte, dock helt klart bättre än den förra trötta säsongen. Att vissa avsnitt än idag kan leverera lite av den där gamla hederliga "Arkiv X"-magin är imponerande.
"X-Files" gjorde stor comeback för två år sedan blev det mest en enda stor besvikelse. Vi bjöds då på en tionde säsong som bestod av sex avsnitt. Sex spretiga, trötta och oinspirerade avsnitt. Dessutom valde man att avsluta säsongen med en gigantisk cliffhanger. Detta är något som stör mig än idag, då man av någon märklig anledning inte valt att följa upp just denna cliffhanger i årets säsong, som alltså är den elfte i ordningen.
 
Istället känns det lite som de rebootat serien, eller rättare sagt, det känns som att de mer eller mindre låtsas som att den tionde säsongen aldrig gjordes. Endera insåg de själva vilket haveri den förra säsongen var, eller så har de helt enkelt bara varit lata. Förmodligen är det lite av båda, men strunt samma, den elfte säsonen är till ända och det har varit en mycket trevligare resa denna gång.
 
Large 7959028ab0919dbee969a57959ced3df x 20files 202
 
Både Mulder och Scully ser mer engagerade, inspirerade och framförallt piggare ut denna vända. Dessutom känns det som att David Duchovny och Gillian Anderson är mer motiverade, mer intresserade av sina karaktärer, vilket så klart späder på stämningen. Det är till och med mer fart på Mitch Pileggi och hans Skinner, i den lilla speltid han tilldelats. 
 
Large 7959028ab0919dbee969a57959ced3df x 20files 203
 
Denna säsong är längre än den förra och består av tio avsnitt, de flesta av episoderna är så gott som helt fristående. Alltså som på den gamla goda tiden. Nu är ju dock jag inte något större fan av serier med fristående avsnitt, men när det gäller just "X-Files" tycker jag det passar riktigt bra. Visst kan man gärna slänga in ett par röda trådar som väver ihop vissa avsnitt lite så där löst, men i det stora hela föredrar jag faktiskt "X-Files" som en procedural.
 
Large 7959028ab0919dbee969a57959ced3df x 20files 201
 
Jag kan dessutom mycket glädjande förtälja att de flesta av dessa tio avsnitt är bra, ett par av dem till och med riktigt bra. Mina personliga favoriter blev avsnitt sju och åtta.
 
Avsnitt sju, med den mycket simpla titeln "Rm9sbG93ZXJz", har lite av Stephen Kings "Maximum Overdrive"  i sig. En mycket stämingsfull tillställning där maskinerna, eller i just detta fall datorerna, tar över kontrollen och sätter skräck i stackars Mulder & Scully. Ett riktigt uppfinningsrikt avsnitt som verkligen visar på att manusförfattarna still got it!
 
Large 7959028ab0919dbee969a57959ced3df x 20files 20episode 207
 
Avsnitt åtta, "Familiar", kretsar kring ett mord på en liten pojke i en småstad belägen någonstans ut med Connecticuts skogar och berg. Till en början ser det hela ut som om pojken blivit anfallen av ett djur, men här vilar alltså mycket mörkare och mer komplicerade krafter. Även detta avsnitt tycker jag doftar av den gamla goda tidens "X-Files"-magi. En mycket stämningsfull och mysryslig episod.
 
Large 7959028ab0919dbee969a57959ced3df x 20files 20episode 208
 
De resterande avsnitten är av varierande kvalitet, men de flesta är alltså fullt godkända. Sammanfattningvis är alltså den senaste säsongen (11:e) mycket bättre än den förra. Den bjuder på mycket mer fantasi, uppfinnesrikedom och på mer engagerade skådisar. Frågan nu är ju dock ifall detta är det sista vi får se av Mulder & Scully?
 
Jag tänker så klart främst på Gillian Andersons uttalande om att detta blir den sista gången hon gestaltar Scully. Något som kanalen Fox meddelat att skulle vara spiken i kistan för serien. Men andra ord; det blir alltså inte något mer "X-Files" utan Scully. Detta tycker jag låter som ett bra beslut, självklart ska man inte fortsätta utan Scully.
 
Jag säger dock som jag alltid brukar säga då det gäller "X-Files"; Mulder och Scully kommer alltid tillbaka, förr eller senare, var så säkra!
 
Vad tyckte ni själva om den elfte säsongen av "The X-Files"? Och vad tror ni om en eventuell framtida fortsättning, är det helt kört nu? Språka gärna av er här nedan!
| 22 mars 2018 18:00 |