Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

5 juli 2014 | 15:00

"Seinfeld" fyller 25: Här är de tio bästa avsnitten

Komediserien "Seinfeld" fyller på dagen 25 år i dag. MovieZines Anna Thunman Sköld listar sina tio absoluta favoritavsnitt av Jerry Seinfelds framgångssaga.
Otroligt nog har det gått ett kvartssekel sedan pilotavsnittet av ”Seinfeld” visades i amerikansk TV. Den femte juli 1989 sändes ”The Seinfeld Chronicles” som var namnet den då gick under. En skapelse av Larry David och Jerry Seinfeld vars tagline var att den inte handlade om någonting (”a show about nothing”).

Men som drog 17 miljoner amerikanska tittare under sin första säsong och som aldrig under sina nio år låg sämre än trea på tittartoppen. ”Seinfeld” lämnade dessutom efter sig en hel hög med odödliga fraser som för evigt kommer att förknippas med serien. 

Eller vad sägs om ”… not that there’s anything wrong with that”, ”no soup for you”, they’re real and they’re spectacular”, “Newman”, “yada yada yada”, “master of your domain”, “double-dipping”, "spongeworthy", "you gotta see the baby" med flera, med flera.

Att välja ut och ranka tio avsnitt är nästan en omöjlighet men här är mina favoriter. Just nu. 

10. The Bubble Boy, S04E07

Åh, klassisk George. Han hamnar i bråk med en sjuk "pojke" som på grund av sitt dåliga immunförsvar tvingas leva i en steril miljö, utformad som en plastbubbla. De två spelar Trivial Pursuit och det är det roligaste spelparti jag sett sen Margaretha Krook spelade Fia med knuff. 


9. The Parking Garage, S03E06 

Ett avsnitt som helt och hållet utspelar sig i ett parkeringsgarage i Jersey där Elaine, George, Jerry och Kramer går vilse och inte hittar sin bil. "We’re like rats in some experiment!", utbrister George vid ett tillfälle. Alla som nån gång varit i ett sånt där garage kan skratta av igenkänningshumorn också.


8. The Puffy Shirt, S05E02

Kramer dejtar en designer som pratar väldigt lågt och hörselmissförstånden leder till att Jerry lovar att ha på sig en av hennes puffskjortor när han ska gästa "The Today Show". När Elaine kommer in i logen och ser Jerry i skjortan... obetalbart. Hennes elaka skratt är musik för mina öron.

 
7. The Yada Yada, S08E19

Fantastiske Bryan Cranston gör ännu ett ljuvligt gästinhopp som tandläkaren Tim Whatley, som här konverterat till judendomen. Men Jerry misstänker att han bara konverterat för att få dra skämt om judar.  Avsnittet är döpt efter Georges flickvän som har för vana att förkorta allt hon berättar med ett "yada yada yada". Även uttrycket "anti-denetite" (som parafraserar antisemit) myntades i denna episod, som blev Emmy-nominerat.
 

6. The Outing, S04E17

Elaine märker att en tjej på deras café tjuvlyssnar till hennes, Jerrys och Georges samtal och låtsas att Jerry och George är ett par. Det slår sedan tillbaka på dem när tjejen visar sig vara reporter och kommer till Jerrys lägenhet för att intervjua honom - och George är där och omedvetet spär på reporterns förmodan. Avsnittet är klassiskt också för att det gav oss tillägget "not that there's anything wrong with that".


5. The Marine Biologist, S05E14

Ett av Jerry Seinfelds egna favoritavsnitt. Jerry säger till sin tjejkompis Diane, som han lärde känna i college, att George är marinbiolog. Detta till Georges oerhörda besvikelse för att han hellre vill låtsas vara arkitekt... Men det slutar i alla fall med att George och Diane börjar dejta och under en av dessa dejter hamnar de vid ett vattenbryn där en val strandat. "Save the whale, George." Och sen händer det här:   


4. The Pez Dispenser, S03E14

George dejtar en konsertpianist och bjuder in Jerry och Elaine att lyssna. Jerry som just fått en Tweety Bird-pezautomat av Kramer placerar den under konserten i Elaines knä varvid hon börjar asgarva och måste lämna lokalen. Resten av avsnittet bygger upp till ett crescendo där Elaines skratt avslöjas och Georges pianisttjej gör slut. Att en pezautomat kan vara så rolig - jag skrattar lika mycket som Elaine. Varje gång!


3. The Implant, S04E19

Jerry dumpar sin flickvän Sidra, spelad av en ung och ursnygg Teri Hatcher, efter att Elaine påstått att Sidra måste ha opererat brösten. Senare får Elaine genom ett rejält grabbatag veta att brösten är äkta. George å sin sida är på sin flickväns (Megan Mullally) fasters begravning och gör det oförlåtliga: han dubbeldippar chipsen. Sidras slutreplik är en klassiker, som Hatcher själv kom på slutklämmen till: "Oh, by the way. They're real. And they're spectacular!"


2. The Hamptons, S05E21

På en skimrande silverplats kommer detta löjligt underhållande avsnitt där framför allt två saker saker sticker ut (höhö) som särskilt minnesvärda. Dels den fula bebin, dels när Jerrys flickvän Rachel råkar se George naken efter att han badat i en iskall pool och råkat ut för... "shrinkage". 


1. The Contest, S04E011

För mig en solklar vinnare. Elaine, Jerry, George och Kramer slår vad om vem som kan hålla sig längst ifrån att onanera. Bara ämnet i sig är så underbart otillrättalagt - vi snackar ju USA här och vanlig kanal, ingen tutt- och blod-kabelkanal. Ordet "masturbera" fick dock inte yttras så istället användes rad sköna omskrivningar. "Are you still master of your domain?" Larry David = geni.


Så. Vad säger ni om listan? Vilka av era favoriter har jag missat? Tyck till! 
| 5 juli 2014 15:00 |